Társoldalunk:

A Red Bull csapatfőnöke tart a szezon hátralévő részétől

2023.04.21. 16:26

A Forma-1-es Red Bull csapat az idei szezonban jelentős előnyt tudott kiharcolni a riválisaival szemben, de a csapatfőnök Christian Horner szerint bizonyos tényezők miatt nagyobb kihívást jelenthet az alakulat számára az előny megtartása.

A Red Bull dominánsan kezdte a szezont, mindhárom eddigi versenyen győzelmet aratott, és jelentős előnnyel vezet a riválisok előtt. A 2022-es konstruktőri bajnokság győzteseként azonban a Red Bullnak idén kevesebb szélcsatorna- és digitális szélcsatorna ideje van, valamint a 2021-es költségvetési plafon megsértése miatt kapott büntetések is hátráltatják őket.

Az alakulat 10 százalékos levonást kapott az aerodinamikai és a digitális szélcsatorna támogatásokból, valamint 7 millió dolláros bírságot, ezért Horner úgy véli, hogy a csapat fejlesztési időbeli különbsége a többiekhez képest kihívást jelenthet.

Azt hiszem, nagyon nehéz lesz számunkra az autó fejlesztése, mert ha megnézzük, hogy néhány riválisunkhoz képest mennyi százalékkal kevesebb időnk van, ez jelentős" - idézi Hornert a Forma-1 hivatalos oldala.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökeForrás: AFP/Andrej Isakovic

„De ez van. Egyszerűen csak a lehető legtöbbet kell kihoznunk abból, amink van, hatékonyak, eredményesek és szelektívnek kell lennünk abban, hogy mit választunk a fejlesztésre, és hogyan osztjuk be az időnket."

A csapatfőnök úgy érzi, hogy a sportágon belüli különböző "kulturális változások" is megnehezítették a Red Bull és a többi csapat előtt álló feladatot.

„Az elmúlt néhány évben teljes kulturális változás történt. Új kihívást jelent a Forma-1-ben, hogy hogyan alkalmazod az erőforrásaidat. Régen sprint volt az autófejlesztés, amilyen gyorsan csak lehetett, bármilyen költségvetésből, amit csak össze lehetett szedni. Most az a kérdés, hogy hogyan és hol használod fel az erőforrásaidat, és persze nagyon sok változó van, mint például a baleseti sérülések, amelyek nagy hatással lehetnek a fejlődési lehetőségeidre. Érdekes lesz látni, hogyan alakul az idei év" – mondta Red Bull csapatfőnöke.