Társoldalunk:

Kitilthatják a Forma-1-ből az Ausztrál Nagydíjon a pályára rohanó szurkolókat

2023.04.16. 16:05

A Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szervezői nem zárják ki, hogy kitiltják azokat a szurkolókat, akik az Albert Parkban rendezett futam vége előtt bementek a versenypályára.

A két piros zászlós megszakítást követően a verseny a safety car mögül gördülő rajttal ért véget. Néhány rajongó azonban áthatolt a kordonon, és bejutott a pályára, miközben több autó még a pályán volt, ráadásul, néhányan még Nico Hülkenberg lerobbant Haasát is megközelítették, amely az 2-es kanyarban állt meg, ráadásul még villogott rajta a piros fényjelzés is, amely azt jelzi, hogy a autó nincs biztonságos állapotban, és könnyen áramütés érhetett volna valakit.

A szervezők mostanra hat személyt azonosítottak, akiknek a fényképét átadták a Victoria állambeli rendőrségnek további vizsgálatok céljából. Mielőtt azonban bármilyen szankciót kiszabnának, a szervezők szeretnének beszélni az említett személyekkel.

„Megvizsgáljuk, hogy milyen jogosítványokkal rendelkezünk mi és Victoria állam rendőrsége a nagy sporteseményekről szóló törvény alapján, amely szerint működünk, valamint a nagydíjról szóló törvény alapján" - magyarázta Tom Mottram, a rendezvény általános műveleti igazgatója az ausztrál médiának.

A szurkolók a futam közben rohamozták meg Hülkenberg autójátForrás: AFP/Paul Crock

"Ha egyszer megnyíltak a zsilipek, sajnos ezzel együtt kell futni, és ennek megfelelően kell kezelni a helyzetet. De azonosítottunk öt vagy hat olyan személyt, akik korán behatoltak a pályára, és szeretnénk velük beszélni. Ezt soha nem fogjuk eltűrni vagy elfogadni, az embereknek pedig fel kell ismerniük, hogy ez egy nagyon veszélyes dolog volt. Nem szeretnék elhamarkodott következtetéseket levonni, amíg nem volt lehetőségünk beszélgetni velük" – tette hozzá Mottram.

A pályára rohanás után a szervezők beidézték a stewardokat, a szabálysértésről szóló jelentést pedig június végére fogják elkészíteni, és olyan szerveket is bevonnak, mint az FIA és Victoria állam rendőrsége.

Mottram kiemelte továbbá, hogy a koronavírus járvány után a szurkolók mentalitása megváltozott.

„Az első megállapításaink már most azt sugallják, hogy a motorsport közönsége a múltban engedelmes közönség volt, ha lehet így fogalmazni. A koronavírus utáni környezetben viszont azt tapasztaljuk, hogy új és fiatal rajongók érkeztek, akik nem igazán értik, hogy milyen veszélyes helyzetbe sodorják magukat, amikor ilyen típusú dolgokra vállalkoznak. Szeretnénk, ha a kultúrát kedvelők és a fiatal rendezvénylátogatók az esemény egészéért lennének ott, és nem csak a pályán zajló versenyekért. Szóval ez egy kétélű fegyver számunkra" – mondta Tom Mottram, az Ausztrál Nagydíj általános műveleti igazgatója.