Dagad a Forma-1-es botrány: a Ferrari pilótája 15 év után is megóvná Hamilton vb-címét

Horizontal CAR RACING F1 GRAND PRIX PITS PETROL FRONT VIEW
Massa a 2008-as Szingapúri Nagydíjon bukta el a vb-győzelmet
Vágólapra másolva!
Felipe Massa, a Ferrari egykori pilótája azt fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz a 2008-as botrányosan elcsalt szingapúri futam miatt, ami nagyban közrejátszott abban, hogy elbukta a világbajnoki győzelmet Lewis Hamilton ellen.

A motorsport.com beszámolója szerint a brazil pilóta jogászokkal mérlegeli a helyzetét miután új információk láttak napvilágot a vitatott szingapúri futammal kapcsolatban a korábbi Forma-1-es főnöktől, Bernie Ecclestone-tól.

Massa a 2008-as Forma-1-es szezonban a második helyen végzett, a brazíliai szezonzárón drámai körülmények között kapott ki Lewis Hamiltontól. Ezt követően a 2009-es szezon felénél derült ki, hogy a 2008-as Szingapúri Nagydíjat a Renault elcsalta, mivel Nelson Piquet Jr. szándékos balesete miatt biztonsági autót kellett bevetni, ami miatt csapattársa, Fernando Alonso szerezte meg a győzelmet.

Felipe Massa 2008-ban egy ponttal végzett Lewis Hamilton mögött a vb-pontversenyben Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A safety car ideje alatt az akkori Ferrari-pilóta az élről állt ki a boxba, de egy elakadt üzemanyagtömlő (még akkor, amikor a tankolás engedélyezett volt az F1-ben) késleltette a továbbindulását, és a mezőny végére került. A dobogó harmadik fokán végül a legnagyobb riválisa, a brit Hamilton végzett.

Miután 2009-ben napvilágot látott a Szingapúri Nagydíj "Crashgate" néven emlegetett bundabotrány, Massa az esetet okolta a bajnoki vereségéért, és a futam eredményeinek törlését kérte. Erre azonban az FIA szabályzata szerint nem volt lehetőség.

Az incidens mostanra már feledésbe merült volna, azonban Bernie Ecclestone, a korábbi Forma-1-es főnök újabb megjegyzései ismét felpaprikázták Massát.

Az F1-Insider-nek adott interjújában Ecclestone elismerte, hogy ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley a 2008-as szezon során tájékozódott arról, hogy mi történt a szingapúri versenyen, és úgy döntöttek, hogy nem tesznek semmilyen lépést, hogy megvédjék a sportot és megóvják egy hatalmas botránytól.

Bernie Ecclestone a 2013-as Magyar Nagydíjon Sebastian Vettellel és Lewis Hamiltonnal Forrás: DPPI via AFP/Francois Flamand

„Akkoriban az volt a szabály, hogy az FIA év végi díjátadó ünnepségét követő világbajnoki besorolás érinthetetlen. Tehát Hamiltonnak átadták a bajnoki trófeát, és minden rendben volt.

- nyilatkozta a 92 éves Bernie Ecclestone.

Ecclestone nyilatkozata után Massa kijelentette, hogy tanulmányozni fogja a törvényeket és újra kivizsgáltatja az esetet.

„Van egy szabály, amely kimondja, hogy amikor egy bajnokság eldőlt, attól a pillanattól kezdve, hogy a versenyző átveszi a bajnoki trófeát, a dolgokon már nem lehet változtatni, még akkor sem, ha bebizonyosodott a csalás. Annak idején a Ferrari ügyvédei meséltek nekem erről a szabályról. Elmentünk más ügyvédekhez, és a válasz az volt, hogy semmit sem lehet tenni" - kezdte a brazil pilóta, akit Stock Car Pro Series legutóbbi hétvégéjén kérdeztek az ügyről.

Végül én voltam az, aki a legtöbbet veszített ezzel az eredménnyel. Szóval, utána megyünk."

Massa a 2008-as Szingapúri Nagydíjon bukta el a vb-győzelmet Forrás: AFP/Eugene Hoshiko

Massa igazságot akar, az esetet pedig a Lance Armstrong körüli Tour de France doppingbotrányhoz hasonlította.

„Úgy gondolom, ha olyasmiért büntettek meg, ami nem a te hibád volt, akkor ez egy rablás, egy elcsalt verseny eredménye, így igazságot kell szolgáltatni. Valójában az lenne a helyes, ha törölnék annak a versenynek az eredményét. Ez lenne az egyetlen igazságszolgáltatás, amit egy ilyen esetben meg lehet tenni.

Láttunk már más eseteket is a sportban, például a kerékpáros Lance Armstrong esetében, akiről bebizonyosodott, hogy doppingolt, és elvesztette az összes címét. Mi a különbség?"

- tette hozzá a brazil pilóta, aki a 2008-as szezonban csak egy ponttal maradt le a vb-címről a McLaren színeiben szereplő Lewis Hamilton mögött.