Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíj előtt újabb változás került szóba a versenyhétvégék lebonyolításában, ami a kétszeres világbajnoknak nem tetszik. Akár már a következő, Azeri Nagydíjon is megváltozhat az eredeti program.

A Red Bull holland pilótája már a 2021-ben bevezetett sprintfutamok ellen is többször felszólalt, a mostani hétvégén azonban az is felvetődött, hogy módosítják a szabadedzések rendszerét. Ráadásul nem ez volt az egyetlen ötlet, ami felrúgná a hagyományokat, hiszen már (a hatból) az idei első sprintfutamos hétvégén, az április végi Azeri Nagydíjon is megváltoztatnák a menetrendet.

Történelmi hétvége lehet a bakui Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Az F1 vezetősége azt tervezi, hogy

Bakuban a szombat délelőtti második szabadedzést egy újabb időmérő váltsa fel, ami a délutáni sprint rajtsorrendéről döntene,

miközben a sprinthétvégéken megszokott pénteki kvalifikáció a vasárnapi verseny sorrendjéről döntsön.

„Jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy Azerbajdzsánban lesz egy második időmérőnk is.

– nyilatkozta a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner. – A szombati edzés helyett lenne egy újabb időmérőnk, ami lehetőséget teremtene arra is, hogy felmérjük, egy gyakorlás elegendő lenne-e ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk, és továbblépjünk onnan. Lépésről lépésre kellene haladnunk, először meg kell néznünk, milyen, ha van egy második kvalifikáció is a sprinthétvégéken, majd utána haladhatunk tovább."

Az idei időmérők rendszerében valamilyen változás már biztosan lesz: Imolában és még egy helyszínen a Q1-es, Q2-es és Q3-as etapokat eltérő gumikeverékeken kell teljesíteniük a pilótáknak.

Max Verstappen nem örül a változásoknak Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Az állandóságot és a hagyományos rendszert kedvelő Max Verstappen is elmondta a véleményét az esetleges változtatásokról, a holland pedig finoman szólva sem örült az ötleteknek.
„Tökéletesen elégedett vagyok a főversennyel, szerintem sokkal jobb, ha csak az van, sokkal izgalmasabb. Természetesen azt is