Társoldalunk:

Kiderült: a második edzésen is jelen volt a nyitányon felfordulást okozó elképesztő probléma

2023.03.31. 10:00

A Forma–1-es Ausztrál Nagydíj nyitónapja eseménydúsabban alakult más péntekeknél, amelyben az eső és egy ritkán látható meghibásodás is szerepet játszott. A szabadedzések után a Red Bull pilótái értékeltek.

A nyitó edzésen Max Verstappen volt a leggyorsabb a hibái és a problémái ellenére, ám az óra legkülönlegesebb pillanatát az okozta, amikor a GPS-rendszer meghibásodása miatt félbeszakadt a gyakorlás. Sergio Pérez elárulta, hogy az esőáztatta második szabadedzésen is fellépett ez a probléma, ám akkor nem volt miatta piros zászlós fázis.Volt néhány probléma a GPS-szel az FP1 során, és sokunknál ugyanez a gond az FP2 alatt is fennállt. A két edzés között jó irányban hajtottuk végre a változtatásokat, amit az 1-es és a 2-es szektorban éreztem is, de a forgalom miatt nem tudtam egy teljes kört teljesíteni a délután során – nyilatkozta a két edzést a 3. és a 7. helyen záró mexikói. – Kicsit meglepődtem azon, hogy a nedves körülmények között nem tudtam ráérezni a pályára, de szárazon minden nagyszerű volt, és az autó jól működött. Holnap még sok tennivaló vár ránk és majd akkor meglátjuk, hol is tartunk valójában, de sok önbizalmat szerezhetünk a mai napból."

Pérezt két lila szektor után a forgalom gátolta meg a második szabadedzés megnyerésébenForrás: AFP/Martin Keep

Pérez csapattársa, a kétszeres világbajnok Max Verstappen az első edzés megnyerése után szintén forgalomba ütközött a folytatásban, az első negyedórában így a harmadik legjobb időt tudta autózni. A holland kevésbé volt elégedett az autójával a száraz körülmények között, ám a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nyilatkozata alapján ennek az az oka, hogy Pérez "konzervatívabb" beállításokat kapott péntekre.

Max Verstappen felemás pénteken van túlForrás: AFP/Martin Keep

„A körülmények ma nem voltak jók, így alacsony volt a tapadásunk, és az aszfalt is csúszósnak tűnt. Elég nehezen lehetett felmelegíteni a gumikat, így nehéz volt azonnal gyors kört teljesíteni. A piros zászlók miatt is volt jó néhány megszakítás, így sosem jöttünk bele igazán a ritmusba – nyilatkozta Verstappen. – Nehéz megmondani, milyennek tűnik az autó, hiszen soha nem volt olyan időszak, ahol igazán jó gumikon lehettünk urai a helyzetnek. Ma este átnézzük az adatokat, és meglátjuk, mit kell tennünk holnap. A hétvége hátralévő részében elvileg jobbak lesznek a körülményeknek, így erre tudunk koncentrálni."

Forrás