Társoldalunk:

A pilóták is eltörölnék a harmadik szabadedzést

2023.03.30. 11:47

A pilóták javaslatára hamarosan csökkenhet az edzések száma a Forma-1-es futamok előtt.

"Semmi szükség három szabadedzésre. Egy vagy legfeljebb két tréning bőven elég nekünk" - jelentette ki George Russell, a Mercedes pilótája a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt. "Nem gondolom, hogy az F1-ben háromszor annyi edzésre van szükség, mint a Forma-2-ben vagy a Forma-3-ban" - tette hozzá a versenyzők érdekvédelmi szervezetének a vezetője.

A véleményéhez csatlakozott Pierre Gasly (Alpine) is, mondván, fontos, hogy miként lehetne tovább fejlődni az F1-ben, míg a Haast erősítő Nico Hülkenberg közölte:
"Nagyon sok az edzés, ezt meg kell beszélnünk a felelősökkel."

George Russell is sokallja az edzések számátForrás: NurPhoto via AFP/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A sprintfutamok bevezetésével már módosult a nagydíjak hagyományos menetrendje, idén hat helyszínen - Azerbajdzsánban, Ausztriában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Katarban és Brazíliában - lesznek "miniversenyek". Ezeken a hétvégéken már pénteken sor kerül az időmérőre, szombaton rendezik a sprintfutamokat, vasárnap pedig a fő viadalt.

Mivel az idei versenynaptárban már 23 nagydíj szerepel, a pilóták azt is szeretnék, ha csak pénteken délután indulna be körözés, nem pedig a péntek délelőtti szabadedzéssel. Így a több száz fős személyzetnek nem kellene már szerdán a pályákhoz utazniuk, és az egész versenyhétvége kompaktabb lenne.

Korábban a Forma-1-et irányító cégcsoport vezérigazgatója, Stefano Domenicali is jelezte, hogy változhat a szabadedzések rendszere.