Eltörölni nem fogják, de változhat a szabadedzések rendszere az F1-es futamok előtt

F1 Bahrain Grand Prix Practice 2 1 auto bahrain bahrainese cars championships fia formula formula 1 gp grand motorsport motorsports one prix racing sports world Max Verstappen Red Bull Racing Bahrain Grand Prix Bahrain International Circuit Sakhir March 3
Max Verstappen of Red Bull Racing during second practice ahead of the Formula 1 Bahrain Grand Prix at Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain on March 3, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-et irányító csoport vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak a hétvégi szavai után a szervezet igyekezett hűteni a kedélyeket a szabadedzésekkel kapcsolatban.

Domenicali a portugáliai MotoGP-futam hétvégéjén adott egyik interjújában kerek perec kijelentette, hogy a maga részéről ki nem állhatja a Forma-1-es versenyhétvégéket nyitó szabadedzéseket, mert bár a szakemberek számára fontos, de "a szurkolók nem szeretik", és egyáltalán nem bánná, ha végképp kikerülnének a programból.

Várható volt, hogy a temperamentumos szavak nem fognak osztatlan sikert aratni, hiszen egy olyan érzékeny sportágban, ahol a beállítások minden apró millimétere létfontosságú az egyes futamok előtt, különösen fontos, hogy a csapatok, a mérnökök, a szerelők és főleg a pilóták megfelelően fel tudjanak készülni az adott pálya kihívásaira.

Ezért a Forma-1 vezetése már jelezte, hogy szó sincs olyan szándékról, hogy eltörölnék a szabadedzést, az viszont nem zárható ki, hogy lesznek változások, például az eddigi szimpla körözés helyett megpróbálnak valamilyen tétet adni a két pénteki és az egy szombati gyakorlásnak. Ugyancsak változhat az egyes nagydíjak előtti sprintfutamok szerepe és lebonyolítása is.