Társoldalunk:

Eltörölni nem fogják, de változhat a szabadedzések rendszere az F1-es futamok előtt

2023.03.27. 14:13

A Forma-1-et irányító csoport vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak a hétvégi szavai után a szervezet igyekezett hűteni a kedélyeket a szabadedzésekkel kapcsolatban.

Domenicali a portugáliai MotoGP-futam hétvégéjén adott egyik interjújában kerek perec kijelentette, hogy a maga részéről ki nem állhatja a Forma-1-es versenyhétvégéket nyitó szabadedzéseket, mert bár a szakemberek számára fontos, de "a szurkolók nem szeretik", és egyáltalán nem bánná, ha végképp kikerülnének a programból.

Várható volt, hogy a temperamentumos szavak nem fognak osztatlan sikert aratni, hiszen egy olyan érzékeny sportágban, ahol a beállítások minden apró millimétere létfontosságú az egyes futamok előtt, különösen fontos, hogy a csapatok, a mérnökök, a szerelők és főleg a pilóták megfelelően fel tudjanak készülni az adott pálya kihívásaira.

Ezért a Forma-1 vezetése már jelezte, hogy szó sincs olyan szándékról, hogy eltörölnék a szabadedzést, az viszont nem zárható ki, hogy lesznek változások, például az eddigi szimpla körözés helyett megpróbálnak valamilyen tétet adni a két pénteki és az egy szombati gyakorlásnak. Ugyancsak változhat az egyes nagydíjak előtti sprintfutamok szerepe és lebonyolítása is.