Társoldalunk:

Alonso a Forma-1 legnagyobb meglepetését okozó csapatához hasonlítja az Aston Martint

2023.03.25. 18:45

A szezon első két futamának legnagyobb meglepetése egyértelműen Fernando Alonso két dobogós helyezése volt. A kétszeres világbajnok most elárulta, hogy mire is emlékezteti ez őt.

A 42 éves spanyol pilóta Bahreinben, majd Szaúd-Arábiában is a harmadik helyen zárt, mindkét futamon csak a két Red Bull tudta megelőzni az Aston Martin veteránját. A csapat fejlődése tavaly óta szembetűnő, de nem példátlan.

A Formula1.com-nak, a sorozat hivatalos oldalának Alonso elmondta, hogy az Aston Martin látványos fejlődése leginkább arra emlékezteti, amikor a Brawn GP-t 2008 telén faképnél hagyta a japán Honda, az angol csapat pedig ennek ellenére 2009-ben Jenson Button révén az egyéni, valamint a brit szárnyalásának köszönhetően a konstruktőri világbajnoki címet is megszerezte.

Jenson Button a Brawn volánja mgött a 2009-es Bahreini Nagydíjon, mögötte a fiatal Lewis Hamilton nyomja a gáztForrás: AFP/Karim Sahib

A spanyol szerint azonban az Aston Martin fejlődése még látványosabb, köszönhetően annak, hogy 2022-ről 2023-ra fordulva alig változtak a legfontosabb szabályok.

De Alonso egy közelebbi példát is mondott:

"A Ferrari 2020-ban és 2021-ben is nagyon gyenge volt, hogy aztán tavaly az első két vagy három futamot megnyerjék, és végig harcban legyenek a világbajnoki címért."

Szerinte az Aston fejlődése azért jelentősebb, mert egy olyan időszakban született, amikor nem változtak jelentősen a szabályok, azaz mindenkinek ott volt a kezében a korábbi fejlesztések eredménye, nem pedig üres lappal kellett kezdeni a téli munkát.

"Nagyon tehetséges csapatunk van, és ez még csak a kezdet volt. Legalábbis remélem, hogy csak a kezdet volt."

Alonso még külön kiemelte a csapat első emberének, Lawrence Strollnak a munkáját, aki az F1-be visszatérve egy olyan tervet tett le az asztalra, ami alapján öt éven belül a vb-címre is esélyes csapat lesz az Aston Martinból. Ez a csapat harmadik éve a Forma-1-ben, és az eddigiek alapján kijelenthető, hogy jó úton járnak.