Társoldalunk:

Hamilton csapattársa szerint az FIA őrült módon osztogatja a büntetéseket a versenyeken

2023.03.20. 13:22

George Russell, a Forma-1-es Mercedes brit versenyzője szerint észszerűen kellene kiszabni bizonyos büntetéseket a sportágban.

A 25 éves pilóta - aki a versenyzői érdekképviselet (GPDA) vezetője - azután nyilatkozott erről, hogy előbb "megörökölte" a harmadik helyet a vasárnapi Szaúdi Nagydíj leintése után a megbüntetett Fernando Alonsótól, majd a kétszeres vb-győztes spanyolnak végül mégis visszaadták a dobogós pozíciót csapata, az Aston Martin fellebbezése nyomán.

A 41 éves, pályafutása 100. dobogós helyezését elérő Alonso nem sokkal a rajt után azért kapott öt másodperces időbüntetést, mert nem megfelelően állt fel a rajtrácsra. A spanyol versenyző ezt a szankciót még a viadal alatt letöltötte, ám eközben a versenybíróság meglátása szerint az egyik szerelő a büntetés lejárta előtt ért hozzá az autójához.

George Russell szerint hibázott a FIAForrás: AFP/Giuseppe Cacace


Úgy érzem, némelyik túl súlyos, ezért kellene ezek kiszabásakor valamiféle észszerűség - jelentette ki Russell. A startnál egy kicsit valóban kilógott balra, de ebből semmilyen előnye nem származott, így az öt másodperces büntetést soknak tartom. A másik esetben szintén túlzottnak érzem a 10 másodperces szankciót 

George Russell megvédte AlonsótForrás: NurPhoto via AFP/Alex GallI/LiveMedia/NurPhoto/Alex Galli

Russell arról is beszélt, hogy a szaúdi hétvége során többször beszélgettek a büntetésekről, és az a céljuk, hogy ebben a kérdésben "általános kiindulási pontot" határozzanak meg. A brit versenyző véleményét a dzsiddai futamot megnyerő Sergio Pérez, a Red Bull mexikói pilótája is osztotta: "Jó, hogy vannak szabályok, ennek ellenére néha csak a szerencsén múlnak bizonyos dolgok."

A nemzetközi szövetség (FIA) szóvivője közölte, csütörtökön a szakmai bizottság is egyeztet a kérdésben, és a két hét múlva sorra kerülő Ausztrál Nagydíj előtt tisztázzák a felvetődött problémákat.