Társoldalunk:

Újabb utcai F1-es verseny jöhet: úszó platformokon, emeletes boxutcával csatlakozna London

2023.03.14. 11:19

A londoni kikötő korábbi területén, Docklands városrész rehabilitációjával hoznák létre London Forma-1-es pályáját. A hírek szerint már a Forma-1 figyelmét is felkeltette a pálya, amelyet úszó platformokon, emeletes boxutcával hoznák létre.

A Motorsport beszámolója szerint tovább nőhet a Forma-1-es versenynaptárban az utcai pályák aránya, miután a már évtizedek óta belebegtetett londoni F1-es futam új terveket kapott. 

A londoni rozsdaövezetben fekvő Docklands városrész rehabilitációjával, úszó platformokon hoznák létre a város F1-es pályáját - jelentette be a terveket jegyző LDN Collective és Dar.

A lap szerint a pálya felületét az év legnagyobb részében a moduláris platformok mélyére, a futópályák, parkok, bicikliutak alá rejtenék a tervezők, és azokat csak a futam előtti hetekben „csomagolnák" ki.

Úszó platformokon, emeletes boxutcával hoznák létre a londoni F1-es pályátForrás: Simon Galloway/Motorsport Images

A tervek szerint az 5868 méter hosszú pályán - a mintát a montreali Circuit Gilles Villeneuve szolgáltatta - 22 kanyar lenne, a hosszú egyenesek miatt az átlagsebesség rendkívül magas, 204 km/h-s lehetne, a várható köridőket pedig az 1:42-es tartományban határozták meg a mérnökök.

A pálya boxutcáját az ExCel centrum első emeletén alakítanák ki, illetve egyedi lelátót építenének a célegyenes és a boxutca közé.

„Tudjuk, hogy a Forma-1 érdekelt lenne egy londoni F1-es futamban, egy olyan pályát terveztünk, amely minden előírásnak és feltételnek megfelel" – nyilatkozta Max Ferrell.