Társoldalunk:

Egészen megdöbbentően nyilatkozott Hamiltonról az F1 korábbi főnöke

2023.03.02. 10:22

A Forma-1 korábbi jogtulajdonosa és vezetője, Bernie Ecclestone szerint Lewis Hamilton eddigi pályafutása alatt csak hat világbajnoki címet érdemelt volna. A 92 éves szakember ugyanakkor egyetlen vb-győzelmet sem vitatott el a szintén hétszeres világbajnok Michael Schumachertől. 

A GP Today beszámolója szerint Bernie Ecclestone a 2008-as szezonra utalt, melyet szerinte Felipe Massának kellett volna megnyernie, ehelyett azonban Lewis Hamilton szerezte meg élete első világbajnoki győzelmét. Abban az évben ugyanis Nelson Piquet Jr. szándékosan balesetet okozott a Szingapúri Nagydíjon, hogy így segítse futamgyőzelemhez csapattársát, Fernando Alonsót. 

Abban a szezonban – Hamilton hivatalos első bajnoki címe – Nelson Piquet jr szándékosan balesetet szenvedett a Szingapúri Nagydíjon, és ezzel segítette a Renault csapattársát, Fernando Alonsót, hogy megnyerje a futamot. Az úgynevezett "crashgate" vagyis ütközésbotrány csak egy évvel később robbant, Ecclestone azonban beismerte, hogy tudtak az összeesküvésről, mégsem tettek semmit, hogy ne sodorják veszélybe a sorozat presztízsét. 

Felipe Massa és Lewis Hamilton a 2008-as Sao Paulói futamonForrás: AFP/Mauricio Lima

"Tudtuk, hogy mi történt, a rendelkezésre álló információk alapján ki kellett volna vizsgálnunk az ügyet, és el kellett volna törölnünk a Szingapúri Nagydíj eredményét. Ebben az esetben Massa lett volna a világbajnok és nem Lewis Hamilton. Mégis úgy döntöttünk, hogy nem teszünk semmit. Nem akartunk utólagos variálást, nem akartunk botrányt, meg akartuk menteni a sportot. És mivel az akkori szabályok szerint a világbajnokság eredményét nem lehet megváltoztatni a díjátadó után, így Hamilton megkapta a kupát, világbajnok maradt és minden le volt zárva" - idézi Ecclestone-t az F1 Insider

Lewis Hamilton és Bernie Ecclestone 2015-benForrás: Getty Images/2015 Getty Images/Mark Thompson

"Még mindig nagyon sajnálom Massát emiatt. Megnyerte az évadzáró futamot a hazai versenyén, Sao Paulóban, mindent jól csinált. Megérdemelten lett volna világbajnok, de csalás miatt nem lett az övé, miközben Hamilton hatalmas szerencsével szerezte meg első vb-címét. Mindent másképp csinálnék a mai eszemmel. Ezért számomra továbbra is Michael Schumacher az egyetlen rekorder világbajnok a hét elnyert címével, még akkor is, ha a statisztikák mást mondanak" - folytatta Ecclestone.