Társoldalunk:

Akár tíz évet is kell várni arra, míg a költségvetési plafon hatásai látszanak az F1-ben

2023.02.28. 10:29

A Forma-1-es Haas csapatfőnöke szerint tíz vagy több év kell, míg a költségvetési plafon hatásai látszanak majd. Günther Steiner úgy látja, ennek ellenére az új intézkedések így is megkönnyítették a kisebbek dolgát.

A 2022-ben bevezetett aerodinamikai szabályok ellenére is elhúzott a mezőnytől a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes az elmúlt idényben. Sokan abban reménykedtek, hogy az új műszaki szabályzatnak a 2021-ben bevezetett költségvetési plafonnal és az aerodinamikai hendikeprendszerrel összébb kellett volna ráznia a mezőnyt. Günther Steiner szerint erre azonban még varnia kell.

A Haas csapatfőnöke szerint sokkal hosszabb időbe is telhet, mire a középcsapatok felzárkóznak az élmezőnyre, de, legalábbis papíron, az új intézkedések így is megkönnyítették a kisebbek dolgát.

Günther Steiner szerint tíz évet is kell várni arra, míg a a költségvetési plafon hatásai látszanakForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Szerintem vagy tíz évbe bele fog telni. Lehet, hogy egészen a 2026-os szabályokig is várnunk kell, amikor újratervezik az autókat. Ha valaki fél másodpercet akar hozni az élmenőkön, arra azt mondom, sok sikert neki. Szép lenne, ha meg lehetne tenni, de egyelőre a rajongók azt is tudják kezelni, ha valaki elszalad a bajnoki serleggel, és ez jelenleg a reális értékelése a helyzetnek. Ezt mindannyian tudjuk, még ha nem is nagyon tetszik. Remélem azért, hogy nem így lesz. A másik dolog az, hogy mindenki tud fejleszteni. A költségvetési plafonig mindenki tud fejleszteni, a lassabb csapatok még többet is" - idézte Steinert a Motorsport. 

2023 lehet az első év, amikor mind a tíz Forma-1-es csapat eléri a költségvetési határt.