Társoldalunk:

Elképesztő technikai újításokat terveznek a Forma-1-es közvetítésekben

2023.02.26. 18:38

Dean Locke, a Forma-1 műsorszolgáltatási és média igazgatója arról beszélt, hogy a 2023-as szezonban komoly lépéseket tesznek azért, hogy a sisakkamerás felvételek kötelező elemmé váljanak a televíziós közvetítésekben.

A tervek szerint minden versenyhétvégén hat-nyolc pilótának lesz sisakkamerás-felvétele. A pilóta szemszögéből közvetítő kamera a tévénézőket a pilótafülkébe vezeti, és valósághű képet nyújt arról, amit a pilóták a Forma-1-es versenyzés közben látnak.

A sisakkamera kiterjesztése mellett a pedálkamera két évtizedes kihagyás utáni újbóli bevezetése is pozitív kritikákat kapott a rajongóktól, akik így láthatják azt is, hogyan nyomják a pilóták a gázpedált, miközben egy-egy kört tesznek meg.

Elégedettek voltunk a pedálos felvételekkel kapcsolatos visszajelzésekkel. Megbíztuk a fedélzeti kameracsapatot, hogy nézzenek körül a pilótafülke környékén, hogy hozzanak oda több láthatóságot, és a hátsó lámpák környéki elemekkel is megbíztuk őket" – mondta az SVG Europe-nak Dean Locke, a Forma-1 műsorszolgáltatási és média igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy egy Forma-1-es autón hihetetlenül nehéz bármit is elhelyezni, függetlenül attól, hogy mekkora a súlya, a teljesítménye vagy a hőtartama.

Elképesztő technikai újításokat terveznek a Forma-1-es közvetítésekbenForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 /Ayman Yaqoob

Ezen kívül további lehetőségeket is keresnek a közvetítések javítására a 2023-as szezonra, beleértve azt is, hogy mikrofonokat helyeznek el az autókon, hogy a nézők számára hangsúlyosabbá tegyék a hangkeverést, és hogy megpróbálják a pályán való életérzést a nappalikba is átültetni.

„Óriási az érdeklődés a Forma-1 és az élő események látogatása iránt, így a tömeg az évek során egyre nagyobb lett, és az olyan helyek, mint Austin és Mexikó, egyszerűen felrobbannak, amikor egy olyan versenyző érkezik, mint Sergio Pérez" - magyarázta Locke.

Többet kell tennünk azért, hogy a nézők számára is átadjuk az élő esemény érzését. Növekvő rajongótáborunk van, különösen Amerikában, ahol drámaian megnőtt az érdeklődés. Szóval nem vehetjük természetesnek, hogy mindenki ismeri a stratégia sötét művészetét az F1-ben, ezért át kell gondolnunk, hogyan tudjuk ezt a történetet igazán hatékonyan elmesélni. A téli időszakban nagy figyelmet fordítottunk erre, és arra, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem idegenítjük el az igazán bevett rajongókat, miközben biztosítjuk, hogy a megfelelő történetet meséljük el" – tette hozzá Dean Locke, a Forma-1 műsorszolgáltatási és média igazgatója.