Társoldalunk:

Súlyos mentális problémáiról vallott Hamilton korábbi csapattársa

2023.02.20. 07:56

Egy finn televíziós sorozat egyik epizódjában Valtteri Bottas nyíltan beszélt az F1-es karrierje elején felvetődött nehézségeiről.

Bottas 2013-ban csatlakozott a sportághoz, és az első négy szezonját az akkor még dobogós helyezésekért harcoló Williamsnél töltötte. A debütáló idénye végén azonban azt kellett megállapítania, hogy túl sokat edzett és túl keveset evett.A rengeteg edzés fizikailag és lelkileg is fájdalmat okozott. Már nem az én kezemben volt az irányítás, hanem függőséggé vált. Emellett evészavarom is biztosan volt, noha hivatalosan nem diagnosztizálták ezt nálam" – árulta el Bottas a műsorban.

A finn pllóta bevallotta, eleinte csak párolt brokkolit evett a hosszú edzések között, ezt pedig még az edzője elől is titkolta.
„Nem volt túl egészséges módszer. A legjobb akartam lenni, és úgy gondoltam, hogy ezt kell tennem hozzá. Ráadásul a csapat is mondta, hogy 68 kilósnak kellene lennem, én pedig 73 kiló voltam, szóval mindent meg kellett tennem ezért."

Bottas beismerte, hogy karrierje során többször is szüksége volt pszichológusraForrás: AFP/Patrick T. Fallon

Bottas mentális problémáinak Jules Bianchi esete sem segített, aki a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett halálos kimenetelű balesetet. A finn nehezen tudta feldolgozni mindazt, ami történt.

Szükségem volt egy pszichológusra, aki segített a felépülésemben. Az első megjegyzése az volt, hogy olyan vagyok, mint egy robot: csak a céljaimat akarom elérni, de nincsenek érzéseim. Ez megdöbbentett, noha akkoriban valóban csak az F1 volt az életem."

Bottas hozzátette, hogy habár a pszichológus segített a folytatásban, és a mercedeses karrierje során nem voltak mentális problémái, 2021 végén (az Alfa Romeóhoz igazolása előtt) ismét külső segítségre volt szüksége.
„Az előző [2021-es] szezon ismét nehezebb volt, amikor a jövőm bizonytalan volt, mert nem tudtam, melyik csapatban fogok vezetni. Kemény srácnak akartam tűnni, akinek nincs szüksége segítségre, de egy szakember jobban tudja, hogyan kell feltenni a megfelelő kérdéseket és kinyitni a sok zárat – mondja Bottas, akinek az sem segített, hogy Lewis Hamilton volt a csapattársa. – Egy ilyen versengő természetet nehéz volt elfogadni. Csak az előző évben tudtam elfogadni, hogy Lewis Hamilton jobb pilóta nálam, addig ugyanis folyton azon töprengtem, hogyan tudnám legyőzni és világbajnoki címet szerezni. Kimerítő öt év volt."

Forrás