Társoldalunk:

Az FIA pontosította az előírását, ami miatt eddig őrjöngtek a Forma-1-es pilóták

2023.02.17. 21:07

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pontosította a Forma-1-es pilóták politikai és személyes kijelentéseivel kapcsolatos szigorításait, és elmagyarázta, hogy a jövőben mit szabad és mit nem.

A szabályalkotó testület módosította Nemzetközi Versenyszabályzatát 2023-ra, ez alapján az FIA-tól kell minden versenyzőnek engedélyt kérnie, ha személyes, politikai vagy vallási megnyilvánulást szeretne tenni. A lépést rengetegen kritizálták már eddig is, legutóbb a McLaren pilótája, Lando Norris emelte fel a hangját, aki azt mondta, hogy a szövetség iskolás gyerekként, nem pedig felnőttként bánik a versenyzőkkel, míg a pilóták érdekvédelmi szervezetének elnöke, George Russell ostoba szabálynak nevezte a módosítást. 

Legutóbb Lando Norris ment neki az FIA-nakForrás: NurPhoto via AFP/Gongora

Az ehhez hasonló kijelentések miatt is az FIA kiadott egy pontosítást előírásokkal kapcsolatban, melyben tisztázta, hogy az új korlátozások csak bizonyos időszakokban lesznek érvényesek a versenyhétvégék során, vagyis nem vonatkoznak az események minden pillanatára.

A pontosított dokumentum értelmében a korlátozások az olyan pályaesemények alatt lesznek érvényben, mint a pilótaparádé, a futamok előtti nemzeti himnusz, a "verseny előtti és utáni tevékenységek", mint például az eredményhirdetés, valamint az FIA sajtótájékoztatója.

„A nemzetközi futamok résztvevői számára kiadtak egy útmutatót, ami meghatározza az FIA sportkódexének decemberi frissítéseit. Ezek megerősítik az FIA régóta fennálló elkötelezettségét a motorsport semlegességének védelme mellett. Az előírások biztosítani fogják ezt a semlegességet a kulcsfontosságú pillanatokban, mint például a dobogók, a nemzeti himnuszok és a hivatalos tevékenységek a játéktéren" - idéze az M4 Sport az FIA szóvivőjét, aki hangsúlyozta, hogy az tmutató nem változtatja meg az FIA Nemzetközi Sportkódexének 12.2.1.n cikkét, csupán szükség volt egy külön útmutató dokumentumra, hogy megkönnyítsék a semlegesség elveinek végrehajtását a különböző kategóriákban.

Hamilton a 2020-as Toszkán Nagydíjon a rendőrök ellen tüntetettForrás: AFP/Jennifer Lorenzini

Az FIA dokumentumban kiemelte, a pilóták az említett időszakokon kívül továbbra is kifejthetik nézeteiket bármilyen "politikai, vallási vagy magánjellegű" témában, ahogyan saját közösségi oldalakat is használhatják véleményük ismertetésére és beszélhetnek arról a különböző interjúk során is.

Az is kiderült, hogy amennyiben a pilóták vétenek a szabályok ellen, a versenybírák "eseti alapon" foglalkoznak majd az adott üggyel. Az FIA dokumentuma szerint 15 különböző szankció járhat a szabályszegésért, ezek közül pedig 11 sportjellegű és az olyan kisebb büntetéstől, mint a köridő törlése, az olyan komoly szankcióig terjed, mint a kizárás vagy a felfüggesztés. A nem sportjellegű büntetés lehet megrovás, pénzbüntetés, figyelmeztetés vagy "közmunkára kötelezés".

Forrás