Társoldalunk:

Leleplezték az utolsó 2023-as versenyautót is a Forma-1-ben

2023.02.16. 21:41

Tizedik, utolsó csapatként az Alpine is bemutatta idei járművét, az A523-at. A színtiszta francia csapat csütörtök este Londonban tartotta meg a ceremóniáját, és az is kiderült, hogy Jack Doohan lesz a szezon során a tesztpilótája.

Az Aston Martinhoz távozó Fernando Alonso helyére nem Oscar Piastri – ahogy azt tavaly nyáron néhány óráig hivatalosnak lehetett gondolni –, hanem Pierre Gasly érkezett a csapathoz. Esteban Oconnal együtt így az Alpine lesz az idei egyetlen csapat, amely (egyik) székhelye és mindkét pilótája egyazon országhoz – Franciaországhoz – tartozik. Utolsóként ez a két pilóta leplezte le az A523-as kódjelű autóját Londonban.

Az autó festése nagyon hasonlít a tavalyira, a csapat pedig azt is bejelentette, hogy az első három hétvégén a kék-rózsaszín helyett sima rózsaszín festéssel hajt a pályára, amivel elsősorban a névadó szponzoruk, a BWT előtt tisztelegnek.

Az A523-as kódjelű Alpine – kattintásra galéria nyílikForrás: Twitter

„Fejlődtünk az első két szezonban. A csapat egyre erősödött. Remélem, ez a tendencia folytatódik, és közelebb kerülünk az élcsapatokhoz. A hosszabb távú terv, hogy élcsapattá válunk. Jól alakult a tél, sokat dolgoztunk, nem voltak komoly gondok. Optimista vagyok – mondta a Renault Group ügyvezető igazgatója, Luca de Meo. – Remélem, hogy közelebb kerülünk az élmezőnyhöz. Tavaly úgy 250 pontra voltunk, ami sok. Van tér a javulásra. Klassz lenne, ha Pierre és Esteban összehozna pár dobogót, és élvezetesebbé tenné a vasárnapjainkat."

Az F1-es csapat vezérigazgatója, Laurent Rossi hozzátette, az eddigieknél kevesebb műszaki hibát, több célba érést és dobogós helyeéseket tűztek ki célul.

Az idei Alpine, az A523-asForrás: Twitter

Az Alpine tavalyelőtt 5., tavaly 4. lett a konstruktőri pontversenyben, ezt a fejlődést pedig idén is szeretné folytatni – immáron Pierre Gaslyval.

„Rendkívül izgatott vagyok. Nagyon csodálatos az autó, és ez egy új út kezdete számomra. Alig várom, hogy kezdődjön! Az Alpine szépen fejlődött tavaly. Szeretnénk megszilárdítani a negyedik helyünket, dominánsabb módon, és közelebb kerülni a legjobbakhoz" – mondta Gasly.

„Kiegyensúlyozott szezon volt, jobb, mint a csapat visszatérésekor. Erős top tízes eredményeket szállítottunk, de javítani akarunk, utol akarjuk érni a három élcsapatot. Szeretnénk tehát közelebb kerülni hozzájuk" – nyilatkozta a csapatnál a 4. szezonját kezdő Esteban Ocon.

Gaslynak és Oconnak félre kell tennie az egymással szemben gyermekkorban kialakult ellentétetForrás: AFP/Daniel Leal

„2023-ban a cél egyszerű: az a minimum, hogy negyedikek legyünk, de meggyőzőbb módon. Ez azt jelenti, hogy többször kell célba érnünk, több pontot kell szereznünk, kevesebb ki nem kényszerített kieséssel. Sokat várok mindenkitől a csapatban, Estebantól és Pierre-től is, akik összedolgoznak majd a lehető legjobb eredmény eléréséért" – mondta Otmar Szafnauer csapatfőnök.

Az utolsó bemutató végeztével a pilóták a folytatásban a jövő heti, bahreini tesztekre készülnek.