Társoldalunk:

Hatalmas átalakuláson esett át az Aston Martin 2023-as Forma-1-es autója

2023.02.13. 21:31

A Haas, a Red Bull, a Williams, az Alfa Romeo és az AlphaTauri, valamint nem sokkal a McLaren után hétfő este az Aston Martin is bemuatta 2023-as Forma-1-es autóját, az AMR23-ast.

Alig két órával a McLaren autóbemutatója után az Aston Martinra szegeződött a rajongók figyelme, ugyanis az újonnan igazolt Fernando Alonso, valamint Lance Stroll 2023-as autójáról, az AMR23-asról lerántották a leplet.

Az eseménynek a néhány hónap múlva átadandó új Aston-kampusz adott otthont, a gyárról pedig a műsor alkalmával elhangzott, hogy óriási fejlődést jelent majd a csapat számára, és néhány éven belül ennek köszönhetően az élmezőnyhöz kerülhet a csapat.Az Aston Martin új csapatként egy újabb fázisába lép a nagy tervével, melynek célja az élcsapattá válás. Az elmúlt évek nagy toborzásai után lassan kezd összeállni a fényesebb jövőt megalapozó infrastruktúra, az új szélcsatorna, szimulátor, a kibővített gyár, amely mindent egy fedél alá hoz majd, és amit már az újkori F1 követelményei, a fenntarthatóság, a hatékonyság, a költségvetési sapka alapján hoznak létre. Idei mottójuk ennek jegyében: „Új energia".

A bemutatott új autóról már előzetesen azt közölték a csapat szakemberei, hogy komoly változásokat hoz az elődjéhez képest. Ez az első olyan modell, amit a kezdetektől az új technikai vezető, Dan Fallows és a sok új igazolásuk alakított, így a megújult csapat első vizsgája is egyben. Változtatásokra pedig szükség is volt, hiszen 2022-t egy zsákutcát jelentő koncepcióval kezdték, és azért végeztek csak a konstruktőri bajnokság 7. helyén, mert az idényük nagy része a visszakanyarodásról szólt.

Az AMR23-as sok változáson esett át, átalakult az autó orra és az oldaldobozai is, mely nem meglepő módon a Red Bull irányát követi. „Ahogy látható, nagy változások történtek az autón. A kilencvenöt százaléka megújult. Agresszívek próbáltunk lenni, próbáltuk feszegetni a határokat a mérnökökkel"
– mondta az új autóról Dan Fallows technikai igazgató. "Tavaly nagyon különböztek voltak az autók, sokféleképpen értelmezték a szabályokat. Mi megtaláltuk a magunk útját. Az új szabályváltozások idén nem voltak olyan komolyak, de számunkra eléggé jelentősek voltak. A padlólemez megemelése nagy kihívást jelentett, csökkentette a leszorítóerőt, és ezt is vissza kellett hoznunk, nem csak a tavalyihoz képest kellett előrelépnünk."

A csapat bemutatta új pilótáját, Fernando Alonsót is. A rutinos spanyolnak meggyőződése, hogy az Aston Martinnal hamarabb beleszólhat az élen zajlók dolgába, mint az Alpine-nál tehette volna. Jelenléte egyfelől nagy lökést fog adni a csapatnak, másfelől nagyobb figyelmet is irányít rájuk, ami nagyobb nyomást jelent.

„Nagyszerűen néz ki az autó. Már csak rajtunk áll, hogy gyorssá tudjuk-e tenni minden hétvégén. Alig várom, hogy kezembe vegyem a kormányt" – mondta az új autóról Alonso, aki az új csapatáról a követezőket mondta: „Számomra az elmúlt pár hónap elképesztő volt. Jártam a gyárban, szimulátoroztam, ismerkedtem az emberekkel, és néztem az új épületet, ami hamarosan elkészül. Érezni a csapat energiáit. Új emberek érkeztek tavaly, új gyár, új szélcsatorna lesz. Új versenyző is..."
Kiemelte, részben az győzte meg, hogy váltania kell, hogy sok új ember érkezett az Aston Martinhoz.
És az, amilyen ambiciózus ez az egész csapat. A vezetőség, Lawrence, a beruházások, a tehetségek – ezek általában jó receptet jelentenek az F1-ben a sikerhez. Remélhetőleg a lehető leghamarabb ránk találnak a sikerek, és próbáljuk lerövidíteni az utat egy kicsit" – fogalmazott, hozzátéve, a fejlődés az elsődleges céljuk, de addig nem nyugszanak, míg nem lesznek győztesek.