Vágólapra másolva!
80 éves korában meghalt az egykori Forma-1-es futamgyőztes Jean-Pierre Jabouille. A Renault korábbi versenyzője volt az első olyan Forma-1-es pilóta, aki turbómotorral nyert versenyt.

Jabouille azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy a Reanult pilótájaként 1979-ben úgy nyert Dijonban, hogy a sportág történetében ő volt az első, aki turbómotorral győzött.

Jabouille a Forma-1 egyik legszerencsétlenebb pilótájaként szerzett magának hírnevet: 49 versenyen csak 10 alkalommal ért el helyezést - két futamot nyert és hat pole pozíciót szerzett, és ezzel a Renault első futamgyőztese lett a Forma-1-ben.

Jean-Pierre Jabouille a dobogó tetején az 1979-es Francia Nagydíjon Forrás: AFP/Daniel Janin

A párizsi versenyző az 1970-es években több évet töltött a Formula-2-ben, amit sportautóversenyzéssel kombinált, miközben a Forma-1-be való bejutás lehetőségét kereste. 1976-ban megnyerte az Forma-2-es bajnoki címet, majd a következő évben gyári versenyzői állást kapott a Renault-nál.

Jean-Pierre Jabouille viszonylag későn mutatkozott be a Forma-1-ben. 1974-ben a Frank Williams Racingnél debütált egy franciaországi szereplés alkalmával, bár nem kvalifikálta magát a versenyre.

1981-ben szerződést kötött a Ligier csapattal, de miután egy kanadai versenyen meghibásodott a felfüggesztése, lábtörést szenvedett.

Forma-1-es karrierje ezt követően nem tudott teljesen helyreállni, néhány évig szüneteltette a versenyzést, majd a nyolcvanas évek közepén visszatért a sportkocsikhoz, és segített a Peugeot-nak a Le Mans-i programjának fejlesztésében.

A legendás 24 órás versenyen kétszer állt a dobogón, 1992-ben és 1993-ban még két további P3-as helyezést ért el a Circuit de la Sarthe pályán a Peugeot 905-össel.

Miután visszavonult a versenyzéstől, Jean Todt-ot váltotta a Peugeot Sport élén, de egy évvel később, 1995-ben elhagyta a csapatot, miután a Forma-1-ben sikertelen motoros együttműködéseket kötött a Jordannel és a McLarennel, majd társalapítója lett a JB Racing sportkocsicsapatnak.