Léna Bühler lett az első versenyzője a Forma-1 nőket tömörítő sorozatának

Léna Bühler az ART Grand Prix csapat színeiben fog versenyezni
Vágólapra másolva!
Léna Bühler lett az első versenyező, akit hivatalosan is csatlakozott az F1 Academy - a Forma-1 új, kizárólag női versenyzőket tömörítő sorozatának - bajnokságához. A svájci pilóta az ART Grand Prix csapat színeiben fog versenyezni.

2022 novemberében bejelentették az F1 Academy megalakulását, amely egy kizárólag női versenyzőket tömörítő bajnokság. Célja a fiatal női versenyzők fejlesztése és felkészítése a legmagasabb szintű versenyzésre.

Léna Bühler az ART Grand Prix csapat színeiben fog versenyezni Forrás: lena_buhler@instagram

A 25 éves svájci versenyző először nemzetközi szinten BMX-ben kezdett versenyezni, majd 2016-ban váltott át a gokartozásra. Négy évvel később debütált együléses versenyzőként, és hat top 10-es helyezést ért el a spanyol Formula 4-es bajnokságban. Ezt követően 2021-ben az Alpine által rendezett Formula Regional Európa-bajnokság első női versenyzőjeként a 20. helyen végzett.

„Nagy örömömre szolgál, hogy megtapasztalhatom az első F1 Academy bajnokságot, ráadásul egy fantasztikus múlttal rendelkező csapattal.

Nagy kihívás lesz számomra és a csapat számára is, ahogy egyre többet tanulunk az új együléses autóról. Alig várom, hogy megbarátkozzam vele" - mondta Bühler, aki jelenleg a Formula-4-es UAE sorozatban versenyez.

Léna Bühler lett az első versenyező, akit hivatalosan is csatlakozott az F1 Academy sorozathoz Forrás: lena_buhler@instagram

„Ez még csak a negyedik évem lesz a motorsportban, és még mindig sokat kell tanulnom, de

– tette hozzá a svájci pilóta.

Sebastien Philippe, az ART csapatfőnöke köszöntötte Bühlert, és hangsúlyozta, hogy ő lesz az első 15 versenyző egyike, aki beírja nevét az F1 Akadémia történelemkönyvébe.

"Ez tökéletesen megfelel az ART Grand Prix filozófiájának, amely szerint

segíteni kell a fiatal versenyzőket, hogy feljussanak a juniorok ranglétráján, amely a motorsport legmagasabb szintjére vezet.

A csapat mindent megtesz sportszakmailag, emberileg és technikailag is, hogy Léna vállalja ezt az új történelmi kihívást" - mondta Sebastien Philippe.

Az ART versenyzőtriójának első bejelentett versenyzőjeként Bühler egy 15 autóból álló mezőnyben fog versenyezni, amelyben a Campos Racing, a Carlin, az MP Motorsport és a PREMA Racing szintén három-három autót indít.

Az F1 Academy célja, hogy a fiatal női versenyzőket fejlessze és felkészítse a motorsport legmagasabb szintjére, és hét, egyenként három futamból álló eseményt – összesen 21 futamot –, valamint 15 napos hivatalos tesztelést foglal magában.

Az F1 történetében mostanáig öt nő ülhetett volánhoz (a legutolsó, Giovanna Amati 1992-ben), közülük azonban csak ketten indulhattak el futamon is: Maria Teresa de Filippis az ötvenes évek végén három versenyen, Lella Lombardi pedig a hetvenes évek közepén tizenkét vasárnapon állhatott rajthoz.