Társoldalunk:

Hamilton volt csapattársa szerint botrányosan rossz az FIA új szabálya

2023.01.30. 15:22

Valtteri Bottas nincs elragadtatva az FIA új szabályától, mely korlátozza a véleménynyilvánítást, hogy bizonyos ügyeket a sporton kívül tartson.

Az FIA tavaly decemberben sokkal szigorúbb szabályokhoz kötötte a politikai, vallási vagy személyi véleménynyilvánítást a versenyhétvégék során. Ha valaki mégis szeretne kiállni valamelyik politikai vagy társadalmi ügy mellett, előzetes engedélyeztetésre van szüksége - derült ki a motorsport.com oldaláról.

A szándék mögött az a cél húzódik meg, hogy jobban elkülönítsék a tiszta sportot a politikai játszmáktól, ugyanakkor felvetődik a cenzúrával kapcsolatos probléma is, hiszen egységesen, minden résztvevőt egyenlő arányban kellene kötelezni a szabályok betartására.

Korábban Sebastian Vettel és Lewis Hamilton volt a fő szószólója a véleménynyilvánítás szabadságának, számos esetben felvállaltak bizonyos álláspontokat, melyek nem köthetők a sporthoz, mégis a sporteseményeket használták fel arra, hogy felhívják rá a figyelmet.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton korábban egy csapatban versenyzettForrás: AFP/Mazen Mahdi

Valtteri Bottas úgy gondolja, hogy ez az új szabály ellehetetleníti a pilótákat. Nem értem, miért akarnak minket ellenőrizni. Szerintem jogunk van arról beszélni, amiről akarunk. Én így látom, de majd meglátjuk, mi lesz – jelentette ki az Alfa Romeo pilótája a Race of Champions újságíróinak. Személy szerint nem szeretem a politikát, azt szeretem csinálni, amit szeretek, ami a versenyzés, de ugyanakkor a politika a mai társadalom része. Úgy gondolom, hogy a Forma-1 jó munkát végzett azzal, hogy felhívta a figyelmet néhány ilyen problémára, és sok versenyző felemelte a hangját, köztük Sebastian Vettel is - mondta el Bottas