Társoldalunk:

Szexista botrány a Forma-1-ben

2023.01.29. 12:29

Egy húsz évvel ezelőtti kijelentést kifogásolnak Mohammed bin Szulajmmal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bő egy éve kinevezett elnökével kapcsolatban. A szexista vádak kapcsán a felügyelőtestület is megszólalt.

Miután Jean Todt nyugdíjba vonult, 2021 végén Mohammed bin Szulajmot nevezték ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) élére. Bár nem tart hosszú ideje az arab sportvezető elnöki megbízatása, már többször súrlódott a Forma-1 vezérkarával – legutóbb az Andretti csatlakozási szándéka, valamint a szaúdiak érdeklődése miatt különböztek össze a felek - írja a vezess.hu.

Bin Szulajm kapcsán azonban újabb ügy pattant ki: versenyzői múltjából előkerült korábbi weboldalának egy tárolt, 2001-es változata, melyben a bemutatkozása részeként azt is listázta, mit szeret, és mit nem. Utóbbiak között feltüntette azt is, hogy nem szeret beszélni a pénzéről, illetve kijelentette, "nem szeretem azokat a nőket, akik azt gondolják, okosabbak a férfiaknál, mert nem azok."

Szexista botrány a Forma-1-benForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A brit sajtóban elterjedt, szexistának ítélt kinyilatkoztatás kapcsán az FIA is reagált. „Az archivált, 2001-es weboldalon szereplő kijelentések nem tükrözik azt, amiben az elnök hisz" – szögezi le a BBC által idézett válaszban a szövetség szóvivője. „Számottevő eredményeket ért el a nők és az esélyegyenlőség előrelendítésében a sportágon belül, és örülne, ha ez alapján ítélnék meg."

„Ez központi része volt az elnöki programjának, illetve az elmúlt évben tett intézkedéseinek" – állt a válaszban, megjegyezve, hogy ezért a sportért felelős alelnöki székében töltött évek alatt is sokat dolgozott.