Társoldalunk:

Minden idők legnagyobb Forma-1-es szerződését kötheti meg a hétszeres világbajnok

2023.01.18. 13:22

A sportok gazdasági oldalára szakosodott Sportune című lap azt írja, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok Lewis Hamiltont egy 400 millió dolláros szerződéssel láncolná magához a Mercedes - akár az élete végéig is.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, továbbra sem ültek tárgyalóasztalhoz a hétszeres F1-es világbajnok Lewis Hamiltonnal a brit pilóta szerződéshosszabbításával kapcsolatban. Wolff hónapokkal ezelőtt formaságnak nevezte a Hamiltonnal történő szerződéshosszabbítást, ám akkor az egymást követő versenyek miatt nem volt idejük elmerülni a részletekben.

„Az elmúlt tíz évben a kapcsolatunk egyre szorosabb lett. Ha visszatér Európába, összedugjuk a fejünket, birkózunk egy kicsit, ezt követően biztos vagyok benne, hogy majd pár óra múlva úgy hagyjuk el a szobát, hogy minden kérdés tisztázódott" - mondta az osztrák üzletember arról a Hamiltonról, aki a közelmúltban többek között az Antarktiszon tűnt fel, korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy esze ágában sincs még visszavonulni.

Toto Wolff, a Mercedes ügyvezető igazgatójaForrás: NurPhoto via AFP/Gongora

A folytatást elősegítheti, hogy a Mercedes állítólag egy 13 évre szóló 400 millió dolláros szerződéssel akarja magához láncolni a brit pilótát. A Sportune című francia sportgazdasági portál értesülései szerint a színfalak mögött a felek állítólag már egy olyan megaszerződésen dolgoznak. Azt írják, Hamilton hamarosan 400 millió euró körüli összegű szerződést köthet a Mercedesszel, a kontraktus pedig egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a 2025-ös szezon végéig folytatja aktív pályafutását, majd 2035-ig márkanagykövetként is tovább dolgozik.

Hamilton fizetését a 2024-es és 2025-ös Forma-1-es szezonra a jelenlegi 45 millió euróról évi 70 millió euróra emelnék. Azonban idei évtől már nem kapná meg a további 25 millió eurós világbajnoki címvédésért járó bónuszt.

A Sportune szerint a 2024-es szezontól a Mercedes főszponzora, az Ineos fizeti majd Hamilton jövőbeni fizetésének 90 százalékát.

Lewis Hamilton minden idők legnagyobb Forma-1-es szerződését kötheti megForrás: AFP/Alfredo Estrella

Jelenleg a cég csak 33 százalékát fizeti Hamilton fizetésének. Ehhez a változáshoz azonban egy feltételnek teljesülnie kell: Az Ineos főnöke, Jim Ratcliffe állítólag azt kéri cserébe, hogy Hamilton egy olyan konglomerátum tagja legyen, amely a Premier League-ben szereplő Manchester United megvásárlását tervezi.

Mindenesetre, ha Hamilton elfogadja az ajánlatot, akkor a nyugdíjszerződése közel 400 millió euróra rúgna, ez pedig a Forma-1 történetének legnagyobb volumenű szerződése lenne.