Társoldalunk:

A szimulátoros versenyző elmondta, miért Verstappen a legjobb Forma-1-es pilóta

2023.01.08. 15:41

Atze Kerkhof, a Team Redline menedzsere és elit szimulátorversenyzője elmondta, mitől olyan gyors a Red Bull pilótája, a vb-címvédő Max Verstappen.

Verstappen uralta a 2022-es F1-es szezont, 22 nagydíjból 15 győzelmet aratott, a három sprintfutamból kettőt megnyert, és négy futammal a szezon vége előtt, Japánban már a bajnoki címet is behúzta - Sebastian Vettel 2011-es, szintén Suzukában nyert vb-címe óta a legkorábban.

A Red Bull pilótája új rekordot állított fel a legtöbb győzelem és a legtöbb megszerezhető pont tekintetében, amivel kétszeres világbajnok lett, míg a csapata 2013 óta először szerezte meg a konstruktőri vb-címet.

Max Verstappen, a Red Bull Racing vb-címvédőjeForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A holland, amikor nem a Forma-1-es versenyeken vesz részt, lelkes online versenyző, a Team Redline csapatával pedig ismét részt vesz a virtuális Le Mans-i 24 órás versenyen. Verstappen régóta tagja a szimulátoros csapatnak, amelynek menedzsere és elit szimulátorversenyzője, Atze Kerkhof arról beszélt, hogy szerinte a hollandot a vezetési stílusának precizitása különbözteti meg a Forma-1-es mezőny többi tagjától.

Kerkhof szerint Verstappen úgy tudja vezetni az autót, ahogy F1-es csapattársa, Sergio Perez nem.

Ami Maxot nagyon erőssé teszi, az az, hogy nagyon dinamikusan vezet, így egy lehetetlen autót is képes vezetni, és mindenkinél jobban tud mozogni az optimális teljesítmény határán. A szezon elején a Red Bull lassú volt, és az alulkormányozottság miatt könnyű volt vezetni. Az alulkormányzottság nagyon unalmas módja az autó vezetésének, mert bármit is teszel a fékpedállal, egy bizonyos ponton az autó egyszerűen nem forog tovább" – magyarázta Atze Kerkhof, aki szerint Verstappen elképesztően tud egyensúlyozni az autóval.

Sergio Perez és Max VerstappenForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Több potenciált tudsz kihozni az autóból, ha tudod kezelni az egyensúlyt. Az előző év vége felé az autó egy kicsit jobban kedvezett Maxnek, és ki tudta hozni belőle az extra teljesítményt, és itt keletkezett a szakadék közte és Sergio Perez között. Ez egy tankönyvi vezetési stílus, amellyel öt tizeden belülre kerülhetsz, de az utolsó öt tizeden egy vékony vonalon táncolsz, ahol ki kell egyensúlyozni az az autót. Ezt pedig millimétereken kell beállítani, hogy pozitív hatással legyen az egyensúlyra. Ez az, amit Verstappen jobban tud, mint mások, és ez az, amiben Charles Leclerc is jó" – méltatta a Ferrari pilótáját is a Team Redline szimulátorversenyzője.