Társoldalunk:

Fontos változás lép életbe az Ausztrál Nagydíjon

2023.01.06. 11:34

A jobb látási körülmények érdekében a megszokotthoz képest egy órával korábban rendezik meg a melbourne-i versenyhétvége időmérő edzését.

Az április 1-jén esedékes eseményt eredetileg helyi idő szerint 17 – magyar idő szerint 7 – órakor kezdték volna, ám mivel aznap 19:14-kor van naplemente a városban, így a kvalifikáció végén már jelentősen befolyásolták volna a látási viszonyok a pilótákat – ahogy tették ezt tavaly is.

A 2022-es versenyhétvégén ugyanis több versenyző is panaszkodott a rossz körülmények miatt. Max Verstappen például a sisakjára illesztett ragasztószalaggal védekezett, de a pole pozíciót megszerző Charles Leclerc és Daniel Ricciardo is szóvá tette a látási viszonyokat, amelyek még egy sötétebb sisakfóliával sem váltak volna elviselhetőbbé.

Charles Leclerc vakító fényben is megszerezte a pole-t a 2022-es Ausztrál NagydíjonForrás: AFP/William West

„Az FIA-n keresztül azt a visszajelzést kaptuk, hogy [a pilóták] korábban akarják kezdeni [az időmérőt]. Jelenleg ezt véglegesítjük, miután megbizonyosodunk arról, hogy a napból úgy valóban nincsen túl alacsonyan a nyugati égbolton" – nyilatkozta Andrew Westacott, az Ausztrál GP vezérigazgatója.

A verseny időpontja nem változik, helyi idő szerint 15 órakor kezdődik el a melbourne-i futam április 2-án.