Társoldalunk:

Még a helyük sem biztos a mezőnyben, de már megnevezték első versenyzőjüket az amerikaiak

2023.01.06. 08:52

Ugyan még az sem biztos, hogy a csapat valóban rajthoz állhat 2026-tól a Forma-1-ben, az Andretti Autosport már megnevezte az egyik leendő pilótáját.

Meglovagolva, hogy a Nemzetközi Autsport Szövetség (FIA) a szokottnál lelkesebben bővítené a Forma-1 mezőnyét, az Andretti Autosport beadta a szükséges dokumentumokat, hogy 2026-ban rajthoz állhasson a sorozatban. A korábbi kiváló autóversenyző, az F1-ben is megfordult, de legnagyobb sikereit az IndyCarban arató Michael Andretti tulajdonában lévő csapat több versenysorozatban is képviselteti magát, és évek óta próbál helyet szerezni az F1-ben.

A bővítéssel most erre esélye nyílik, és már az első pilótáját is megnevezte. A versenyzők kérdése sarkallatos pontja a bővítésnek, sokak szerint ugyanis nincs annyi képzett pilóta, hogy megfelelő szintű versenyzőkkel töltsék fel a 2026-től az Audi érkezésével (a németek helye már biztosra vehető) 13 csapatosra bővülő mezőnyt.

Colton Herta (jobbra) mosolyog az indianapolisi dobogón 2021 augusztusábanForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sean Gardner

Andrettiék, akik tisztán amerikai csapatot szeretnének, jelöltjével aligha lesz ilyen probléma: az IndyCar és a CART sorozat legendás versenyzőjének, Bryan Hertának a fiáról, Colton Hertáról van szó, aki már maga is letette a névjegyét az IndyCarban.

Még nem volt 19 éves, amikor 2019-ben az IndyCar Classicot megnyerve a sorozat történetének legfiatalabb futamgyőztese lett. Azóta nyert további hat futamot, 2020-ban pedig a harmadik helyen zárt összetettben. Jelenleg a McLaren F1-es felkészítő programjának egyik résztvevője, de az Alpha Tauri már a 2023-as szezonban szerette volna beültetni az egyik autójába, csakhogy Andrettiék nem engedték el.