Társoldalunk:

Daniel Ricciardo sosem érezte magát egynek az autóval

2022.12.31. 13:32

Rengetegen vannak, akik sajnálják, hogy nem láthatják Daniel Ricciardót a rajtrácson 2023-as szezonban, azonban Mark Gallagher, a Jordan, a Red Bull és a Cosworth korábbi munkatársa elárulta, ő nem tartozik közéjük, mert az ausztrál már rengeteg pénzt keresett.

A 2011-es szezon óta először fordul elő, hogy a évad nyitófutamán nem lesz ott a rajtrácson Daniel Ricciardo, miután a McLarennel kötött szerződését egy évvel korábban felbontották. A Red Bull harmadik pilótájaként ugyan még ott lehet a paddockban, de a csapatfőnök, Christian Horner azt sugallta, hogy az ausztrál felvillanásai múló jellegűek lesznek, így a rajongóknak meg kell szokniuk az F1-es életet a mindig mosolygós Ricciardo nélkül. 

Daniel Ricciardo az idei szezonban a Red Bull haramadik számú pilótája leszForrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese

A paddockon belül bizonyára rengeteg rajongó és kolléga szomorkodik majd hiányzása miatt, de a korábban a Red Bullnál, a Jordannél és a Jaguarnál dolgozó Mark Gallagher úgy véli, a Ricciardo által megkeresett pénz megkönnyíti majd a távozását.

Ha a Forma-1 elveszíti Danielt, ha tényleg eltűnik az F1-ből, nincs kétségem afelől, hogy máshol is nagy karriert fog befutni a motorsportban. Nem szabad túlságosan sajnálnunk őt, mert hatalmas összeget keresett a Forma-1-ben" - mondta Gallagher a Flat Chat podcastben.

Az ausztrál 2014-ben a Toro Rossótól került a Red Bullhoz, ahol remekül kezdett, hiszen abban az évben három futamot is meg tudott nyerni, köztük a Magyar Nagydíjat. A következő négy szezonban aztán már nem jöttek ilyen tempóban az eredmények, Ricciardo 2018-ig mindössze három további versenyt tudott megnyerni, így aztán, amikor a csapat hosszú távra szóló szerződést adott a fiatal Max Verstappennek, úgy érezte, eljött a váltás ideje.

A Renault-nál, majd a McLarennél töltött két-két szezon azonban egyetlen győzelem (a 2021-es Olasz Nagydíjon) mellett legjobb eredményként csak ötödik helyeket hozott neki.

Úgy fogja érezni, hogy sosem érte el teljesen a benne rejlő lehetőségeket, és ez lesz az egyetlen dolog, amire valószínűleg gondolni fog, ahogy öregszik. Valószínűleg voltak jobb dolgok is, amiket tisztán a teljesítmény szempontjából csinálhatott volna a pályafutása során" - folytatta Gallagher azt sugallva, hogy csak a pénz miatt távozott a Red Bulltól, és azt is megjegyezte, hogy szerinte Ricciardo az egyszerűséget kereste az eleve összetett sportban.

Daniel Ricciardo és Sergio Perez az idei szezonban csapattársakForrás: AFP/Miguel Medina

„A McLarennél teljesen más élmény volt. Többször is elolvastam az interjúinak részleteit, mert minél többet olvastam, annál inkább úgy éreztem, hogy 'hű, Daniel eléggé össze van zavarodva'. Egyrészt vissza akar térni az alapokhoz, másrészt viszont a túlgondolkodás veszélyéről beszél. Kicsit panaszkodik arra, hogy olyan mérnökök veszik körül, akik csak az adatokról és a komplexitásról beszélnek, és ezt és ezt próbálják ki."

Egyértelműen nem élvezi a komplexitást, pedig a sport eleve komplex. Ezt kezelni kell tudni, ami azt jelenti, hogy versenyzőként úgy kell tudnod kommunikálni a csapattal, hogy az meghallgasson, és a csapatnak is készen kell állnia arra, hogy meghallgasson, hogy a versenyző, mint ember, azt kapja az autótól, amire szüksége van."

„Az autónak végső soron önbizalmat kell adnia neki. Ez a különbség aközött, hogy valaki az autóban ül, vagy az autóban van, és úgy érzem, hogy Daniel nem igazán van az autóban, mert nem érzi magát egynek vele."

Daniel Ricciardo a Red Bull tartalékpilótája lesz a 2023-as szezonban, így Max Verstappen és Sergio Perez mellé kerül. Ricciardo szerepe a tesztekre, a szimulátoros munkára és a csapattal végzett kereskedelmi tevékenységekre összpontosul.