Társoldalunk:

Alonso elárulta, hogy miért tartja magát és Verstappent jobbnak, mint a többi F1-es pilótát

2022.12.30. 10:56

Fernando Alonso úgy gondolja, hogy csak kevesen képesek azonnal felvenni a ritmust változó körülmények között, de ő, illetve Max Verstappen ezen pilóták közé tartozik. A spanyol szerint emiatt van olyan nagy előnye általában a pénteki edzéseken.

Fernando Alonso, aki két világbajnoki címmel és számos győzelemmel a „zsebében" visszavonult a McLarentől, két év távollét után az Alpine alakulatával visszatért az F1-be. A spanyol aztán a kritikus hangon ellenére rögtön képes volt felvenni a ritmust, és habár kiélezett volt köztünk a bajnoki csata csapattársával, Esteban Oconnal, képes volt fölé kerekedni. A kétszeres spanyol bajnok úgy gondolja, hogy az alkalmazkodóképessége az egyik legfontosabb előnye a többiekhez képest. Valószínűleg ezt tartom az egyik erősségemnek – jelentette ki Alonso Speedcafe.com-nak arról a képességéről, hogy gyorsan tud alkalmazkodni az új autókhoz és pályákhoz. Ezért hagytam abba a Forma-1-et 2018-ban, hogy kipróbáljak más dolgokat, mert úgy éreztem, hogy a karrierem nem halad előre azzal, hogy minden hétvégén 10. vagy 12. vagyok a Forma-1-ben - derült ki a motorsport.hu oldaláról. A kritikusok is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy Fernando Alonso az egyike azoknak a pilótáknak, akik rögtön az első körön extrém gyorsak tudnak lenni. A mezőnyben a másik ilyen pilóta Max Verstappen.


Szerintem ezt nem lehet tanítani, szerintem magadtól kell jönnie – mondta erre Alonso. Vannak olyan versenyzők, akiknek több időre van szükségük, több adatot kell tanulmányozniuk, minden pénteket elemezniük kell, és össze kell hasonlítaniuk a csapattársukkal, és lassan apró lépéseket kell tenniük, amíg 100 százalékosan készen állnak a kvalifikációra.

Alonso tiszteli a holland pilótátForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

„És vannak olyanok, akik 100 százalékosan készen állnak az FP1-re. Szóval szerintem Max is ezek közé tartozik, és ő mindig is ilyen volt, tudod, a gokartoktól kezdve egészen mostanáig, szóval ez senkit sem lephet meg."

Alonso azt is kiemelte, hogy a folyamatos tanulási folyamat miatt csökken a különbség közte és a csapattársai között a hétvége előrehaladtával, hiszen péntekenként általában még jóval gyorsabb tempóra képes, mint a másik autót vezető pilóta.

"Pénteken jóval előttük vagyok, aztán szombaton és vasárnap egyre jobbak és jobbak. Ideális esetben Maxnak, magamnak jók a vizes edzések az első, a második és a harmadik szabadedzésen, hogy aztán mehessünk a kvalifikációra, először új pályaviszonyok között."

Alonso a 2022-es szezont 81 ponttal a 9. helyen zárta a bajnokságában, és ezzel elmaradt Esteban Ocontól, aki egy pozícióval előtte végzett a rangsorban. Árnyalja azonban a képet, hogy Alonsónak sokkal több technikai meghibásodással kellett megbirkóznia a szezonba.