Társoldalunk:

Több pénzt akar, így ráhajt a nőkre a Forma-1

2022.12.25. 20:21

Stefano Domenicali, a Forma-1 jogaival rendelkező Liberty Media ügyvezető igazgatója rendhagyó módon igyekszik növelni a sportág rajongótáborát.

2022-ben az F1 kereskedelmi jogait is birtokoló cégcsoport azt látta a könyvelésben, hogy a 2017-ben 8 milliárd dollárért megvett Formula One Group a megelőző egy évben mindössze 40 millió dollár nyereséget termelt, ami hat százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi számoktól.

Így aztán két választása maradt a Libertynek: egyrészt növelni a futamok számát (jövőre már rekordot jelentő 23 nagydíj lesz a naptárban), valamint növelni a nézők számát. Közöttük is elsősorban a nők létszámát, ugyanis egy felmérés szerint az F1 rajongóinak 40 százaléka nő, ami 2017-hez  képest nyolc százalékos növekedést jelent a célcsoportban.

Charles Leclerc a női rajongók egyik nagy kedvenceForrás: AFP/William West

Amellett, hogy a lelátókra szeretnék csábítani a hölgyeket - vagy éppen a tévé elé ültetni, például az olyan sorozatokkal, mint a Hajsza a túlélésért, ami világszerte 33 országban vezette a nézettségi listákat, fontos lenne, hogy végre valóban legyenek meghatározó női versenyzők a mezőnyben. A női sportok népszerűsége ugyanis évről évre rekordokat dönt - ezt tamásztják alá a mostanában akár 80-90 ezer néző előtt játszott női focimeccsek -, a csúcskategóriás női foci és rögbi szponzorációja 146%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. 

2023-ban induló a női F1 Akadémia feladata lenne, hogy öt éven belül női pilótát állítson a rajtrácsra. Utoljára ugyanis 1976-ban Lella Lombardi révén volt női pilóta, aki GP-n indulhatott.

Jamie Chadwick hamarosan egy F1-es autóban találhatja magát?

Ezen változtathat az angol Jamie Chadwick, aki a csak nőknek kiírt W Series valamennyi versenyét megnyert tavaly, ráadásul van több mint félmillió követője van a közösségi médiában, több mint a szezon végeztével anyagi gondok miatt megszűnt W Seriesnek volt. Chadwick időközben szerződést kapott az IndyCar NXT sorozatban szereplő Andretti Autosporttól.  Az álma viszont még mindig az F1, azaz könnyen lehet, hogy mégis ő lesz az új F1-es szenzáció.