Társoldalunk:

Karácsonykor mutatják be az F1 tragikus halált halt hőseiről készült dokumentumfilmet

2022.12.24. 09:20

Torquil Jones filmrendező művének főszerepében a sportág történetének két legendája, Gilles Villeneuve és Didier Pironi állnak.

Jones már akkor megtervezte a filmet, amikor még nem volt elmélyülve a Forma–1-ben, azóta azonban teljesen beleszeretett a sportágba. A Villeneuve Pironi címre hallgató film főszereplőit nagyon különlegesnek tartja, akik a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb pilótái közé tartoztak, ám sosem sikerült megnyerniük a vb-címet.Abban a korszakban a sportág rendkívül veszélyes volt, ahogy a fém bádogdobozokban száguldoztak védelem nélkül. Mindent kockára tettek versenyről versenyre – nyilatkozta Jones. – Számtalan idézet származik Didier-től, ahol nagyon költőien beszél a versenyzés és a sebesség élményéről.

Kezdettől fogva tudtam, hogy sok fedélzeti kamerás részlet lesz, amivel azt az érzést kelthetjük, hogy az autóban vagyunk."

Didier Pironi (balra) öt évvel élte túl Gilles Villeneuve-ötForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei / Ronco

A kanadai és a francia pilóta egyaránt balesetben vesztette az életét. Villeneuve az 1982-es Belga Nagydíjon, a számos óriási karambolt (köztük a karrierje végét jelentő 1982-es Német Nagydíjon történtet) átélt Pironi pedig 1987-ben a Wight-sziget mellett egy motorcsónak-balesetben. A két pilóta a Ferrarinál csapattárs volt, a viszonyuk pedig olyan jó volt, hogy mikor néhány héttel Pironi halála után a barátnője ikreket szült, a gyermekeket Didier-nek és Gilles-nek nevezett el.

A dokumentumfilmet december 25-én mutatják be Nagy-Britanniában.