Társoldalunk:

Schumacherhez és Bradyhez hasonlították a hétszeres világbajnok pilótát

2022.12.13. 17:24

Toto Wolff, a Mercedes Forma–1-es csapat ügyvezető igazgatója Michael Schumacherhez és Tom Bradyhez hasonlította Lewis Hamiltont.

Lewis Hamilton 2023-ban 11. szezonját kezdi meg a Mercedes pilótájaként, miután 2013-ban Michael Schumachert váltotta a csapatnál. Wolff úgy érzi, Hamilton helyzete a Mercedesen belül hasonlít Michael Schumacher több mint egy évtizeddel ezelőtti szerepéhez. 

Toto Wolff, a Mercedes ügyvezető igazgatójaForrás: NurPhoto via AFP/Gongora

Schumacher ugyan nem tudott futamot nyerni a Mercedesnél eltöltött idő alatt, mégis a pozitív hatásáról beszélnek a német legenda ott töltött három éve alatt.

Wolff ezért hasonlóságot lát a német csapaton betöltött szerepe és Hamilton jelenlegi pozíciója között.

„Ott van az autó fejlesztésében, és a gyárban is ott van. De úgy gondolom, hogy a versenyhétvégéken már rangidős figurává vált, talán egy kicsit olyan, mint amilyen Michael volt annak idején. Vagy gondoljunk Tom Bradyre, a futballcsapatoknál, amikor több leszel, mint a játékos vagy csak a versenyző, de érzelmileg a csapat része vagy."

„Ő határozottan nem olyan, mint egy vállalkozó - a múltban úgy hívtuk őket. Ők voltak azok a sofőrök, akik jöttek, megkapták a fizetésüket, majd továbbálltak a következő helyre. Lewis már 10 éve a csapatnál van. Ő a csapat tagja."

Lewis Hamilton mára Forma-1 kultikus figurájává váltForrás: AFP/Geert Vanden Wijngaert

A 2022-es idény Hamilton eddigi legnehezebbjének bizonyult, hiszen először fordult elé a pályafutásában, hogy futamgyőzelem nélkül fejezett be egy szezont.

Wolff csodálja Hamiltont, ahogyan megbirkózott a kihívásokkal.

„Rendkívül kemény volt neki, mert olyan autót adtunk alá, amely nem volt képes győzelemre. Ráadásul kiszámíthatatlan és instabil is volt az autó, amivel értelemszerűen nem lehetett fejlődni."

„Ahogyan végigcsinálta a szezont, az igazán csodálatra méltó. Voltak olyan időszakok, amikor a csapat összeeshetett volna a rossz teljesítmény miatt. Ő azonban bátorította az embereket, motiválta őket, és ezek olyan személyiségjegyek, amilyeneket még nem láttam profi sportembernél."