Társoldalunk:

Az FIA elnöke úgy panaszkodott, hogy közben más sportágakat is megsértett

2022.12.12. 17:55

Mohammed bin Szulajm elmondta, hogy szerinte mindig lesznek viták a Forma–1-ben amiatt, mert a csapatok folyamatosan feszegetik a szabályok határait, majd összehasonlította az általa vezetett szervezet működését más sportágakéval.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke szerint az F1 mindig is viták melegágya lesz, mivel az istállók és a versenyzők addig feszegetik az szabályok határait, amíg csak lehetséges. 2022-ben is több ilyen határfeszegetésből alakultak ki konfliktusok, Mohammed bin Szulajm szerint azonban ezt nem lehet elkerülni egy olyan sportban, ahol ennyi szabály és eljárás érvényesül.„Ez a motorsportok csúcsa, mindig látni lehet majd itt vitákat, ami a határon teljesítő csapatok közötti csatában történik. Mindig fognak találni valamit, ez pedig folyamatosan új kihívásokat jelent. Az FIA-nál nekünk is óvatosnak kell lennünk: egyrészt a pénz is fontos, másrészt vezető testületként is nélkülözhetetlenek vagyunk. Ám

ezt a sportágat nem lehet űzni a szabályok folyamatos módosítása nélkül. Mi történne ugyanis akkor? Olyanok lennénk, mint a pankráció, amelynél semmi sem irányítja a dolgokat" – utalt az FIA egyesült arab emírségekbeli elnöke a WWE pankrációsorozatra, amely már régóta azért harcol, hogy komoly sportként kezeljék.

Mohammed bin Szulajm nehéz éven van túl az FIA élénForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Mohammed bin Szulajm azonban nem szeretné, hogy egyszer az F1 is szembesüljön ilyen problémákkal. Az egykori raliversenyző arról is beszélt, hogy milyen komoly anyagi gondokkal együtt kellett átvennie az FIA-t Jean Todttól egy évvel ezelőtt, majd összehasonlította a szervezet működését más sportágakéval.

„Az FIA által kezelt sportágak jóval összetettebbek. Ha megnézünk egy másik sportágat, például a labdarúgást, ott sokkal világosabbak a szabályok. Adott a pálya és a kapu mérete, és ez minden sorozatban így van. Az FIA-nak azonban számos különböző szakágra kell figyelnie, a gokarttól kezdve a ralin át a Forma–1-ig. Minden nap egy új, de egyben szórakoztató kihívást jelent." 

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit!