Társoldalunk:

A Forma-1 vezérigazgatója kannibálnak nevezte a világbajnok Verstappent

2022.12.12. 10:33

Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója kétli, hogy a Red Bull és Max Verstappen továbbra is olyan meggyőzően uralja majd a mezőnyt, mint 2022-ben.

2022-ben az új technikai szabályoknak köszönhetően mindenki szorosabb csatát várt, ennek ellenére Verstappen már négy futammal a vége előtt megnyerte a világbajnoki címet, ráadásul új rekordot állított fel az egy szezonban szerzett győzelmek és pontok számát tekintve: 15 győzelmet aratott, és 454 pontot gyűjtött. 

Stefano Domenicali (balra) a Forma-1 vezérigazgatójaForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Lars Baron

Verstappen dominanciájának köszönhetően a Red Bull 2013 óta először szerezte meg a konstruktőri világbajnoki címet is. Stefano Domenicali megjegyezte, hogy a csapat fölénye részben annak köszönhető, hogy az évad során nem voltak hatékony ellenfelek, többek között a korábban domináns Mercedes teljesítményének visszaesése miatt is.

"A szezon gyorsan eldőlt, két okból kifolyólag. Max Verstappen és a Red Bull együttesen az első ok. Ne felejtsük el, hogy Max négy futam után azt mondta, hogy nins esélye a címvédésre. A nehéz kezdés után aztán elképesztő munkát végeztek" - mondta Domenicali a Gazzetta dello Sportnak.

A második ok a Mercedes hiánya. Csak az év végén voltak versenyképesek. Az új szabályok jól működtek. Sok fej-fej melletti csatát láttunk, ami korábban nem fordult elő. Némi türelemre még szükség van, mint általában a nagy technikai változások után, de nagyon kevés olyan futam volt ebben a szezonban, ami nem volt szórakoztató" - folytatta az olasz sportvezető.

Domenicali elmondta, arra számít, hogy a többi csapat felzárkózik a Red Bullhoz, amint jobban hozzászoknak az új szabályokhoz, például ahhoz, hogy költségvetési plafonon belül kell működniük.

"A jelenlegi szabályok mellett a költségvetési sapkának köszönhetően gazdasági szinten is arra számítok, hogy sok csapat közelebb kerül egymáshoz, és arra számítok, hogy a csapatok győzelmi ciklusai sokkal rövidebb ideig tartanak majd" - mondta Domenicali.

A holland világbajnok Max VerstappenForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Az olasz sportvezető elismeréssel szólt Verstappen 2022-ben végzett munkájáról is, dicsérte a holland teljesítményét a magas színvonalú mezőnyben.

"Nem akarom kicsinyíteni egy olyan versenyző teljesítményét, mint Verstappen. Ő olyan jelenleg, mint egy kannibál, aki minden futamra teljes mértékben koncentrál" - mondta Domenicali.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.