Társoldalunk:

A horrorbaleseteket okozó pilótájáról nosztalgiázott és az F1-es jövőjéről elmélkedett a rutinos csapatfőnök

2022.12.06. 12:42

Noha különösen a pályafutása elején volt jellemző Romain Grosjeanra a túlzottan agresszív stílus, az ötéves Haas-karrierje során is voltak komoly hullámvölgyei – a szép emlékek mellett ezeket emelte ki az amerikai istálló csapatfőnöke, Günther Steiner, aki a francia esetleges visszatéréséről is megszólalt.

Grosjean 2016-ban váltott csapatot a Forma–1-ben, amikor a Lotustól igazolt át a Haashoz. A francia pilóta 10-szeres állhatott pódiumra, mielőtt megérkezett az amerikai csapathoz, de ott már nem tudott további dobogós helyezéseket szerezni – a legjobb helyezése egy 4. hely volt a 2018-as Osztrák Nagydíjon. Jó néhány mélypontja is volt Grosjeannak az öt szezon során a vezetési teljesítmények terén, amelyek némelyike értetlenül hagyta egykori főnökét is. Günther Steiner nem értette, hogy hogyan ingadozhat ennyire a pilótája formája – még egy kifejezést is kitalált rá.

Romean Grosjean autója ilyen pozícióban volt, amikor a francia pilóta utolsó alkalommal szállt ki F1-es járműből – szerencsére élveForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Én azt mondanám, hogy a legjobbat hoztuk ki Grosjeanból. Mindannyian tudtuk, hogy nagyon jól fog teljesíteni, hogy egy jó Romain-napot fog ki, de szörnyen, ha egy rossz Romain-napot. Ez az ő karakteréből adódott – mondta Steiner, aki bakui és interlagosi példákat is felhozott arra, amikor Grosjean egy adott hétvégén belül is teljesen eltérő formát mutatott. – "Grosjean-ozásnak" neveztük az ilyeneket."

A francia pilóta utolsó F1-es pillanata az ijesztő bahreini balesete volt 2020 végén, majd a következő idénytől az IndyCarba szerződött. Azonban ahogy Kevin Magnussennek sikerült, úgy ő sem teljesen esélytelen arra, hogy visszatérjen a száguldó cirkuszba, Steiner azonban kevesebb esélyt lát arra, hogy Grosjean felmondja a szerződését az Andretti Autosporttal.Ez azért más, mert Romain változtatni akart az életén az alapján, ahogy én megismertem őt. Az egész családját elvitte az Államokba, terve volt az életével. Nem hiszem, hogy rá tudnám venni valamire. De Kevinnek nem voltak konkrét elképzelései, ő csak élvezte az életet."

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!