Társoldalunk:

Egy hatalmas baleset segítette Russellt Hamilton legyőzésében

2022.12.05. 12:22

George Russell visszagondolva úgy véli, hogy hasznot húzott a közte és Valtteri Bottas közötti hírhedt ütközésből a 2021-es Emilia Romagna Nagydíjon.

A tavalyi baleset előtt az akkor még williamses Russell a célegyenesben támadási pozícióba került a mercedeses Bottas mögött és nagy sebességgel közeledett rá, majd kivágott jobbra, ráment az ideális ív melletti vizes részre (még a füvet is elcsípte), ezután pedig keresztbeállva a finn autójának csapódott, majd mindketten a bukótérbe repültek.

Russell az eset után kijelentette, hogy szerinte Bottas manővere az ő személyének is szólt. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azonban a már akkor is a 2022-es ülésre kiszemelt Russellt hibáztatta a történtekért.

Másfél évvel és rengeteg tapasztalattal később a brit pilóta elárulta, hogy az incidens után ő is belátta, hogy nem teljesen Bottas hibája volt a baleset és mesélt a Wolffal közös hazaútjáról.
„Aznap este egy gépen repültem Totóval. Nagyon ideges és dühös volt, mert az volt az első éve az új pénzügyi költségkorlátnak, amelyet bevezettek. Az okozott kár és az incidens a Mercedesnél szerintem másfél millió dollár volt, szóval nyilvánvalóan nagyon frusztrált volt emiatt. Az egész út egy zűrzavar volt, így hagytuk másnapra, majd szombaton bejártam a házát ebédelni, és megbeszéltük a történteket."

George Russellt segítette a tavalyi imolai baleset abban, hogy idén több pontot gyűjtsön, mint a hétszeres világbajnok Lewis HamiltonForrás: AFP/Nelson Almeida

Russell szerint az az egyedi körülmény, hogy egy fiatalabb, a következő szezonra kiszemelt versenyző nekiütközött a Mercedes akkori pilótájának, furcsa dinamikát teremtett. A brit kifejtette, hogy az ütközés nem szándékos eredménye az volt, hogy nagyobb kapcsolatot alakított ki a Mercedes mérnökeivel, akikkel a jövőben együtt fog dolgozni.
Úgy érzem, hogy a szituáció után szinte összenőttünk és szorosabb kapcsolatot építettem ki Valtteri mérnökcsoportjával és csapatával, akiket már korábban is ismertem. Mondtam nekik, hogy sajnálom a történteket, ők viszont szóltak, hogy ne aggódjak miatta – magyarázta. – Utólag úgy érzem, hogy örülök ennek a balesetnek, mert jobban érzem magam azóta. Teljesebb embernek érzem magam, talán kicsit másképpen is látom a dolgokat. Az életben ezek segítenek megérteni, hogy nincsenek tökéletes pillanatok, és szükséged van hibákra."

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!