Vágólapra másolva!
A Ferrari bejelentette: Mattia Binotto négy év után távozik a csapat éléről. Mindez annak a következménye, hogy az istálló rengeteg operatív hibát vétett, amikkel Charles Leclerc hamar kiszállt a bajnoki küzdelemből.

A következő szezontól új csapatfőnök irányítja a Ferrarit, mivel a csapat bejelentette, hogy távozik Mattia Binotto a csapatfőnöki tisztségből és a vállalatot is elhagyja az év végén. Ennek oka az, hogy bár az istálló hosszú idő után reális eséllyel vetett szemet a vb-címre a remek idénykezdésnek köszönhetően, a sorozatos megbízhatósági és stratégiai hibákkal Charles Leclerc-nek idejekorán el kellett temetnie az álmokat. A hivatalos kommunikáció szerint Binotto kezdeményezte a távozását.

Mattia Binotto Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Az 53 éves svájci-olasz szakember 1995-ben csatlakozott a Ferrarihoz, először a motorrészlegen dolgozott, innen lépkedett feljebb a ranglétrán, csapatfőnöknek 2019-ben nevezték ki.

Sokan pont azt rótták fel neki, hogy mérnökként hiába ért el kiváló eredményeket, a csapatvezetésre nem igazán megfelelők a képességei.

„Sajnálattal azt a döntést hoztam, hogy befejezem az együttműködést a Ferrarival" – mondta Binotto.

„Abban a tudatban teszem ezt, hogy mindent megtettem a kitűzött célok eléréséért. Egy egységes és növekvő csapatot hagyok el. Erős az istálló és biztos vagyok benne, hogy készen áll a magas célok elérésére, amihez a legjobbakat kívánom a jövőben. Úgy gondolom, helyes volt meghozni ezt a nehéz döntést."

Binotto és Leclerc Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

A Ferrari vezérigazgatója, Benedetto Vigna megköszönte Binotto munkáját és különösen azt, hogy ismét az élmezőnybe vezette a csapatot idén.

Binotto utódjaként több név kering a sajtóban, közülük az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frédéric Vasseur a legismertebb a nagyközönség számára. A Corriere della Sera azt írta, a McLaren és a Red Bull csapatfőnökét, Andreas Seidl-t és Christian Hornert is felkereste beszélgetésre John Elkann, a Ferrari elnöke. Az istálló úgy tervezi, a jövő év elején nevezi ki az új személyt a csapat vezetésére.