Társoldalunk:

Búcsúzik az F1-től Schumacher legendás harcostársa

2022.11.29. 07:10

Ross Brawn elköszön a sportágtól, visszavonul. Úgy érzi, remek állapotban hagyja maga után a Forma-1-et.

Ahogy korábban már elárulta a tervét, Ross Brawn, a Forma-1 eddigi ügyvezető igazgatója hivatalosan is elköszön a sportágtól és nyugdíjba vonul. Ismertségét a Benettonnál és a Ferrarinál Michael Schumacher oldalán elért sikerekkel alapozta meg, rengeteg futamgyőzelemhez segítette a németet az elképesztően ötletes stratégiákkal.

Később ő vásárolta meg 2009-ben a sportágból kiszálló Honda istállóját és indította el saját nevén, amellyel világbajnok lett Jenson Button, majd ezt az istállót értékesítette 2010-ben a Mercedesnek. Az F1 kereskedelmi jogait megvásárló Liberty Media aztán a 2010-es évek második felében őt kérte fel a sportszakmai ügyek irányítására.

Ross BrawnForrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

„Lejárt az időm a Forma-1-ben. Hiányozni fog a szerepvállalásom, a szövetségesek, az itt kötött barátságok. Elégedett vagyok azzal, amit elértünk" – búcsúzott Brawn a Forma-1 hivatalos oldalán.

„Ez a megfelelő idő a visszavonulásomra. A munka javát elvégeztük, konszolidációs időszak következik. 2026-ban érkeznek új autók, négy év múlva, de az nekem elég távoli, jobb, ha mások foglalkoznak ezzel."
Azt hiszem, remek állapotban van az F1.„Mostantól a kanapéról figyelem az F1-et, onnan fogok szurkolni rajongóként."

Ross Brawn és Michael SchumacherForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Paul Gilham

Brawn méltatta a költségvetési keret bevezetését és a versenyzésre gyakorolt jótékony hatását, és szerinte az lenne a legjobb a Forma-1 számára, ha a következő években a Ferrari-Mercedes-Red Bull hármason túl további csapatok is harcolnának a mezőny elején. Kiemelte, hogy rugalmasabb lett a sportszakmai kormányzás, örül a nagydíjak lebonyolításával tett kísérletezésnek, továbbá nagyon elégedett a 2022-ben bevezetett vadonatúj műszaki előírások hatásaival.

A RacingNews365.com úgy tudja, Brawn tanácsadásra továbbra is elérhető lesz a Forma-1 vezetése számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK