Búcsúzik az F1-től Schumacher legendás harcostársa

Forma-1, Ross Brawn
Ross Brawn Formula One managing director, portrait, during the F1 Grand Prix of United States of America USA at Circuit of The Americas from October 20th to 23rd, 2022 in Austin, Texas. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ross Brawn elköszön a sportágtól, visszavonul. Úgy érzi, remek állapotban hagyja maga után a Forma-1-et.

Ahogy korábban már elárulta a tervét, Ross Brawn, a Forma-1 eddigi ügyvezető igazgatója hivatalosan is elköszön a sportágtól és nyugdíjba vonul. Ismertségét a Benettonnál és a Ferrarinál Michael Schumacher oldalán elért sikerekkel alapozta meg, rengeteg futamgyőzelemhez segítette a németet az elképesztően ötletes stratégiákkal.

Később ő vásárolta meg 2009-ben a sportágból kiszálló Honda istállóját és indította el saját nevén, amellyel világbajnok lett Jenson Button, majd ezt az istállót értékesítette 2010-ben a Mercedesnek. Az F1 kereskedelmi jogait megvásárló Liberty Media aztán a 2010-es évek második felében őt kérte fel a sportszakmai ügyek irányítására.

Ross Brawn Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

„Lejárt az időm a Forma-1-ben. Hiányozni fog a szerepvállalásom, a szövetségesek, az itt kötött barátságok. Elégedett vagyok azzal, amit elértünk" – búcsúzott Brawn a Forma-1 hivatalos oldalán.

„Ez a megfelelő idő a visszavonulásomra. A munka javát elvégeztük, konszolidációs időszak következik. 2026-ban érkeznek új autók, négy év múlva, de az nekem elég távoli, jobb, ha mások foglalkoznak ezzel."

„Mostantól a kanapéról figyelem az F1-et, onnan fogok szurkolni rajongóként."

Ross Brawn és Michael Schumacher Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Paul Gilham

Brawn méltatta a költségvetési keret bevezetését és a versenyzésre gyakorolt jótékony hatását, és szerinte az lenne a legjobb a Forma-1 számára, ha a következő években a Ferrari-Mercedes-Red Bull hármason túl további csapatok is harcolnának a mezőny elején. Kiemelte, hogy rugalmasabb lett a sportszakmai kormányzás, örül a nagydíjak lebonyolításával tett kísérletezésnek, továbbá nagyon elégedett a 2022-ben bevezetett vadonatúj műszaki előírások hatásaival.

A RacingNews365.com úgy tudja, Brawn tanácsadásra továbbra is elérhető lesz a Forma-1 vezetése számára.