Társoldalunk:

A Ferrari és a Red Bull elérte a célját: az FIA kirúgta az exmercedeses vezetőjét

2022.11.24. 07:26

Nem egészen fél évvel a kinevezése után távozik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) főtitkári posztjáról Shaila-Ann Rao, akit az idei szezon két élcsapata többször is kritizált az elmúlt időszakban.

Rao – aki a pozíciót júniusig betöltő Peter Bayer helyén lett a sportért felelős főtitkára –a múltban a Mercedes Forma–1-es csapatának jogi igazgatója és Toto Wolff különleges tanácsadója volt,előtte pedig az FIA-nál is dolgozott jogi igazgatóként. A szervezet egy közleményben jelezte, hogy Rao annak ellenére távozik a főtitkári pozícióból és az FIA-tól, hogy „sikeresen teljesített az átmeneti időszakban, és értékes segítséget és támogatást nyújtott az FIA elnökének, valamint a szövetségnek".

Mindkét csapatfőnök többször is kifejezte nemtetszését Raót illetőenForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Az FIA tagjai nevében szeretném megköszönni Shaila-Ann-nek a felbecsülhetetlen munkáját, amit megbízott főtitkárként nyújtott ebben a fontos időszakban – nyilatkozta Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke, majd hozzátett egy kritikus mondatot. –Nagy támogatást nyújtott nekem is a Forma–1 kapcsán, és mindig profi módon, tisztességesen járt el."Az utolsó mondat azért volt kiemelten fontos, mert Raót a kinevezése óta folyamatosan támadták – különösen a Ferrari és a Red Bull részéről –, amiért a Mercedestől érkezett a szervezethez. Ezek a hangok erősödtek, miután a Belga Nagydíjtól kezdve az FIA bevezetett egy olyan szabályozást a padlólemezeket illetően, amitől az addig a pattogás jelenségétől legjobban szenvedő Ezüstnyilak fejlődését lehetett várni.

A Red Bull szerint Raónak volt köszönhető továbbá az is, hogy a hivatalos bejelentésnél hamarabb kiszivárgott a bikások és az Aston Martin 2021-es költségkeret-átlépése.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK