Társoldalunk:

Irtózatosan drága volt az Aston Martin hibája

2022.11.21. 12:27

Sebastian Vettel úgy érzi, a taktikai baklövéssel eldobták a jobb pozíciót a konstruktőri értékelésben. Az Alfa Romeo mindent arra tett fel, hogy akadályozza az Aston Martinokat a jobb eredményben.

Az első két helyen végző pilótának bevált az egykiállásos boksztaktika Abu-Dzabiban, viszont többek között az utolsó futamát teljesítő Sebastian Vettelnek nem. A kétszer kereket cserélő csapattársa, Lance Stroll megelőzte, 8. lett, ő pedig csak annak köszönhetően szerzett pontot a 10. helyen, hogy kiesett Lewis Hamilton.

Vettel a táv első részében előrébb haladt ennél a pozíciónál, így érthetően nem tetszett neki a haditerv. „A lehető legrosszabb stratégiát választottuk. Hátrafelé estem, de keményen hajtottam, mindent beleadtam" – nyilatkozta.

Nagyszerű lett volna a csapatnak megszerezni a 6. helyet a konstruktőri bajnokságban, ám a választott taktikával ezt eldobtuk.

Vettel taktikája közel sem volt ideális az utolsó versenyénForrás: Glenn Dunbar

Csapata pontszámban ugyan utolérte az Alfa Romeót, de a legjobb helyezések összevetése miatt alulmaradtak az értékelésben. (Valtteri Bottas 5. lett Imolában, a zöldek legjobb eredménye három 6. hely volt.)
Ennek anyagi vonzata az, hogy ellenfelük 10-12 millió dollárral több pénzt kap a szereplésért.
Az Aston Martin azzal vigasztalódhat, hogy mivel hátrébb végzett a tabellán, némileg több időt tesztelhet a szélcsatornában.

Trükközött az Alfa Romeo

Az Alfa Romeo mindent bevetett, hogy ha önerőből nem is tudja legyőzni Vetteléket, legalább kisiklassák őket annyira, hogy ne gyűjtsenek elegendő pontot az előzéshez. Ez azzal sikerült, hogy Csou Kuan-jü egy elévágással megelőzte a németet, Bottas etapját pedig a kelletténél hosszabbra nyújtották, hogy akadályozzák Lance Strollt.

Azonos pontszámmal végzett a két csapat, de az Alfa Romeót rangsorolják előrébbForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden / Dppi

„Nem volt elég jó a tempónk. A stratégiámmal a védekezésre rendezkedtünk be – ismerte el Bottas. – Amikor a zöld autók utolértek, játszani akartunk velük."

Vártuk, hogy kiálljanak a depóba, hogy utána megnehezítsük az életüket.Csou megerősítette, hogy „Valtterivel egy extrém kockázatos taktikát kellett megpróbálnunk", és nála szintén mindent arra tettek fel, hogy kibabráljon az Aston Martinokkal. „Bár még frissek voltak a gumik, korán kiálltam, hogy Sebastian és Lance elé kerüljek. Utána próbáltam a lehető legjobban feltartani őket és minél tisztább bokszkiállási ablakot biztosítani másoknak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK