Társoldalunk:

Megható szavakkal búcsúzott el Verstappen és Leclerc is a visszavonuló Vetteltől

2022.11.19. 08:16

A Forma-1-ben szereplő összes jelenlegi pilóta részt vett Sebastian Vettel búcsúvacsoráján, ami előtt mások mellett az elmúlt két szezon világbajnoka és korábbi csapattársa is méltatta az F1-es pályafutása utolsó versenyhétvégéjén szereplő németet.

Amire Max Verstappen Forma–1-es karrierje elkezdett felfelé ívelni, addigra Sebastian Vettel már túl volt a legszebb évein, ám így is volt néhány szezon, amikor mindketten a dobogós helyezésekért harcoltak – az pedig mindenképpen összeköti őket, hogy ők ketten mondhatják magukat a Red Bull-os világbajnoknak. A holland pilóta szép emlékeket idézett fel riválisáról annak utolsó versenyhétvégéje előtt.

A képen az F1 történetének Red Bull-os világbajnokaiForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

"Úgy gondolom, hogy emberként mindig is nagyon gondoskodó volt, és persze megvívtam vele a heves csatáimat [a pályán], különösen a pályafutásom elején. Az a dolog, amire életem hátralévő részében mindig emlékezni fogok vele kapcsolatban, az a tavalyi silverstone-i baleset után történt, miután hazajöttem a kórházból és elmentem a lakóautóba a cuccaimat elhozni: amikor kijöttem, ő ott várt és megkérdezte: »Minden rendben, Max, jól vagy?«. Ez is mutatja, hogy milyen ő – nyilatkozta Verstappen. – Rengeteget jelentett a Red Bullnak is: juniorként érkezett és lényegében mindent elért a sportágban, és még mindig sok barátja van a csapatnál. Olyan karrierje volt, amiről sokan csak álmodhattak. A hétvégén sisakot is cserélünk, ez minden bizonnyal nagyon szép emlék lesz a gyűjteményben. Hiányozni fog, de minden jót kívánok neki a jövőben, bármit is szeretne csinálni, de szerintem a legfontosabb az, hogy a családdal töltsön időt. Ő egy igazi családapa és ezt nagyszerű látni, igazi példakép."

Charles Leclerc csapattársként is megtapasztalhatta, hogy milyen ember Sebastian Vettel, ugyanis 2019-ben és 2020-ban mindketten a Ferrari csapatánál dolgoztak.

Leclerc és Vettel két éven át csapattársak voltak, amiért nagyon hálás a monacói pilótaForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Amikor az első évben megérkeztem a Ferrarihoz, nagyon lenyűgözött Seb. Valószínűleg nagyon furcsának tűntem számára, mert nagyon félénk voltam és nem tudtam, mit mondjak, amikor a közelében vagyok. Most már barátomnak mondhatom, és rendszeresen ír nekem: idén is ezt tette a franciaországi balesetem után. Seb mindig megpróbál jobb kedvre deríteni, amikor nehéz időszakon megyek keresztül. Jó látni, mekkorát fejlődött a kapcsolatunk, mióta először találkoztam vele – mondta Leclerc. – Szerintem mindenkinek hiányozni fog, mert ő egy nagyon kedves ember és emellett a legkeményebben dolgozó pilóta a Forma-1-es paddockban. Amikor az F2-ből az Alfa Romeóhoz, majd a Ferrarihoz jöttem és reggelente érkeztem a csapathoz, és már másfél órája ott volt! Eleinte nem értettem, mi szükség van erre, de azóta átvettem tőle ezt a szokást. Szóval sok mindent tanultam tőle, különösen pályafutásomnak a korai szakaszában. Azt, hogy egy ilyen tapasztalt és sikeres pilóta csapattársa lehettem, nagyszerű eredménynek gondolom és rengeteget segített."

Az Abu-dzabi Nagydíj pénteki szabadedzésein a 298 versenyén 53-szoros futamgyőztes Vettel egy 6. és egy 12. helyet szerzett, ezt követően árulta el, hogy miként élte át pályafutása utolsó nyitónapját: bár minden a megszokott módon zajlott, érezte a pillanat jelentőségét.

„Olyan volt, mint sok más péntek. Miután kiléptem a garázsból, belejöttem a ritmusomba, és azt csináltam, amit a legjobban tudok. Igyekeztünk sok információt összegyűjteni a hétvége folytatására. Nem tartott sokáig a délután, ráadásul estére megváltozott a pálya, de ez a körülmények változásának köszönhető. Szóval a legtöbb dolog nagyon ismerős volt, de egyben egy kicsit viccesnek tűnik, hogy ez az utolsó péntek volt – mondta Vettel, majd rátért édesapja, Norbert meglepetésére, aki a gyermekkorában viselt felszerelését idézte fel a garázsban. – Előtört néhány emlék, amely egészen 1995-ig visszavitt. Eltelt azóta egy kis idő, de nagyon jó volt látni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK