Társoldalunk:

Hamilton magának köszönheti a nehézségeket

2022.11.18. 16:41

Lewis Hamilton elárulta, az Abu-dzabi Nagydíj első két szabadedzése között változtatott az autó beállításain, ám a módosítások nem jöttek be. A hétszeres világbajnok szoros csatára számít.

Kifejezetten biztatóan indult a Mercedes számára az Abu-Dzabi Nagydíj hétvégéje, hiszen Lewis Hamilton és George Russell az első két helyen fejezték be az nyitóedzést. A második gyakorláson viszont már nem teljesítettek ilyen jól: az ifjabbik brit pilóta a második, az idősebbik a negyedik pozícióban zárt. 

Az első szabadedzést a két Mercedes zárta az élen - galériaForrás: AFP/Ben Stansall

Persze itt még a többi helyszínhez képest is kevésbé magától értetődő, hogy a két tréning között nem változnak az erőviszonyok. Ennek oka, hogy a magyar idő szerint délutáni edzés sokkal reprezentatívabb körülmények között zajlott, de Hamilton elárulta, hogy ő is megnehezítette a saját dolgát.

[Az első edzésen] elég jól éreztem magam, de a másodikon eléggé leromlott az egyensúlynyilatkozta. – A kettő között változtattam néhány dolgon, de ezek nem bizonyultak jónak, és egy kicsit küszködtem a túlkormányzottsággal, de ezt nagyrészt magamnak köszönhettem. Valamennyit módosítottunk a hasmagasságon, de egyébként viszonylag versenyképesek voltunk.”

A második gyakorlás alapján úgy tűnik, hogy bár a Red Bull egy körön és a versenytempót tekintve is minimális előnyben van a Mercedeshez képest, szoros lesz a küzdelem Max Verstappen és köztük. Hamilton elmondta, hogy a bikások sebessége meglepte őt.

„Nagyon jó volt [a versenytempóm], de nem tudom, hol állunk [a többiekhez képest] – jelentette ki. – Úgy néz ki, hogy szoros lesz. A Red Bullok szerintem kicsit gyorsabbnak tűnnek a vártnál, mivel nem ez volt a legerősebb versenyük, szóval este keményen fogunk dolgozni. Összességében ott vagyunk [elöl], úgyhogy remélhetőleg jót tudunk csatázni.”

Az időmérő kifejezetten érdekes lehet, ugyanis a hűvösebb aszfalton nehéz felmelegíteni a gumikat. Hamilton elmondta, ez nagyon más az első tréningen uralkodó körülményekhez képest, és szerencsejátékhoz hasonlította ezt a szituációt.

Hamilton szoros csatára számítForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Az első szabadedzésen lehetett lassú kört futni, és a gumik megfelelő állapotba kerültek, a másodikon viszont sokkal gyorsabbnak kellett lennünk, hogy az abroncsok készen álljanak – magyarázta. – Olyan, mintha az ember kockáztatna, remélve, hogy bejön, aztán néha sikerül, máskor nem.”

Russell elmondta, hogy az első edzést inkább a következő idényre történő felkészülésre használták fel. A 24 éves versenyző kevésbé tűnik optimistának csapattársánál, legalábbis ami a Red Bull tempóját illeti.

Nagyon erős napot zártunk abból a szempontból, hogy mit tanultunkkezdte. – Az első szabadedzésen elég sok elemet teszteltünk, előretekintve 2023-ra, hiszen ez az egyik utolsó lehetőségünk a kísérletezésre. A második gyakorláson nyilvánvalóan hűvösebb volt az aszfalt, és teljesen megváltoztak [a körülmények], de gyorsnak éreztük magunkat. Úgy gondolom, hogy a Red Bull egy körön két tizeddel megelőz minket, a hosszú etapon pedig talán többel is.”

Mindezek ellenére Russell talált pozitívumot a Red Bull és a Mercedes viszonylatában. A brit versenyző kiemelte, hogy mennyit fejlődött a W13-as végsebessége a nyár végén tapasztalt állapothoz képest.

Tudjuk, hogy a Red Bull autója nagyon megy az egyenesekben, rendkívül hatékony, ezen a pályán pedig két hosszú egyenes és sok lassú kanyar található – fogalmazott. – Ez tökéletes számukra, ezért örülök, hogy sokkal közelebb vagyunk, mint mondjuk Spában, amely nem igazán különbözik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK