Társoldalunk:

A legnagyobb közös botrányuknak köszönhetően alakult ki barátság Hamilton és Vettel között

2022.11.17. 16:29

Sebastian Vettel elárulta, bár akkor nem viselkedett helyesen, nem bánta meg a Lewis Hamiltonnal történt 2017-es bakui incidenst, mert szerinte ezután kerültek közelebb egymáshoz. A Mercedes pilótája szerint a visszavonuló négyszeres világbajnokot láthatjuk még a mezőnyben, míg Fernaando Alonso nem hasonlítaná Vettel búcsúját a sajátjához.

Sebastian Vettel az utolsó F1-es hétvégéjére készül Abu-Dzabiban, hiszen a szezon végén visszavonul a Forma-1-től. A négyszeres világbajnok természetesen hivatalos volt az FIA csütörtöki sajtótájékoztatójára, ráadásul Lewis Hamilton és Fernando Alonso személyében az a két pilóta is jelen volt, akik a német versenyző legnagyobb riválisai voltak egy-egy időszakban.

A bakui incidens közelebb hozta egymáshoz Hamiltont és Vettelt

Éppen ezért fel lehetett idézni a közös emlékeiket, és Hamiltont is erre kérték. A Mercedes pilótájának egészen pontosan azt a kérdést tették fel, hogy mi jut eszébe, amikor a Vettellel vívott csatáira gondol. Ő azonnal felemlegette a 2017-es bakui esetet, persze ennyi év távlatából már mosolyogva: az akkori Azeri Nagydíjon Vettel előbbi hátulról ment neki a biztonsági autó mögött, majd miután a német versenyző azt gondolta, hogy riválisa szándékosan lassított le előtte, odament mellé, majd szándékosan nekiütközött oldalról.

Hamilton Vettel felé fordulva kijelentette, hogy „volt egy kis kellemetlenség”, mire a „címzett” azonnal átvette a szót. Az Aston Martin versenyzője elsőre meglepőnek tűnő kijelentést tett, amikor elárulta, nem bánja, hogy mindez megtörtént.

„A bakui eset nem volt valami szép pillanat számomra, mert helytelenül cselekedtem – nyilatkozta. – Azonban úgy vélem, hogy onnantól kezdve... [Itt Hamilton átvette a szót, és kijelentette, hogy sokat javult a viszonyuk – a szerk.] Igen, sokat. Szóval nem akarom meg nem történtté tenni, ha érted, mire gondolok.”

Vettel a Beyond The Grid podcastban is kitért az incidensre, és ott is fordulópontként emlegette a kapcsolatuk szempontjából. Az 53-szoros futamgyőztes elmondta, hogy utána megbeszélték a történteket, és ez az, ami közelebb hozta őket egymáshoz.

Mivel Vettel saját elmondása szerint visszavonul a sportágtól, nyilvánvalóan azzal a feltételezéssel kell élni, hogy a későbbiekben sem fogjuk őt látni F1-es hétvégén. Hamilton azonban meg van győződve arról, hogy ez nem így van.

Hamilton szerint Vettel vissza fog térniForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Csak ültem itt, és arra gondoltam, hogy a legtöbb pilóta visszatér, ahogyan ő is vissza fog – jelentette ki, majd Vettel felé fordult. – Valószínűleg vissza fogsz jönni, látjuk, hogy más versenyzők is visszatérnek. Szóval én itt ülök, és elfogadom, hogy ez lesz az utolsó versenyed, de vissza fogsz térni. A Forma-1-nek megvan a módszere az ember visszaszívására, ezt sok más pilótánál észrevettük.”

Az Alfa Romeót felvásárló Audi alighanem szívesen fogadná Vettelt, úgyhogy a német versenyzőt minden bizonnyal csak saját döntése akadályozhatja meg a visszatérésben. Ami a közelebbi jövőt illeti, a 35 éves pilóta nem tudja, hogy más sorozatban ki fogja-e próbálni magát.

„Az ember szerintem természetszerűleg más dolgokat is megnéz, nem tudom még a választ – fogalmazott. – Nagyon várom, hogy először semmi nem lesz, aztán meglátjuk, hogy ez mit tesz velem. Rengeteg más dolog is van a fejemben, más érdeklődési körök és ötletek a versenyzésen kívül. Nyilvánvalóan nagyon régóta csinálom ezt, és az életem középpontjában áll, úgyhogy nehéz lesz azt mondani, hogy nem fog hiányozni, de meglátjuk, hogy mennyire, és hogy utána elkezdek-e más után nézni. Valamiért szeretem a ralizást, de látom, hogy nagy kihívás, mert annyira más, mint amit a klasszikus pályaversenyzés során csinálunk.”

A sajtótájékoztató egy pontján Vettel rámutatott, hogy Alonso már átélte azt, amin most ő megy keresztül, hiszen az Alpine pilótája négy éve elköszönt a Forma-1-től. A kétszeres F1-es világbajnok szerint viszont nem összehasonlítható a két szituáció.

Nem tudom, hogy most mit érez, de nekem 2018-ban még az első szárnyamra is az volt írva, hogy »viszlát később«, nem búcsú volt – hangsúlyozta a Vettel helyére igazoló Alonso. – Bizonyos szempontból mindig is a 2021-es [végül 2022-ben debütáló] szabályok voltak a fejemben, hogy ez egy lehetőség a visszatérésre. Akkoriban különböző kihívások jártak a fejemben, már nem a Forma-1-en gondolkodtam. Azonban szeretem az F1-et, és úgy éreztem, hogy 2021 az új szabályokkal esélyt jelenthet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK