A legnagyobb közös botrányuknak köszönhetően alakult ki barátság Hamilton és Vettel között

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Osztrák Nagydíj 2022, futam
Sebastian Vettel and Lewis Hamilton talk before the drivers parade ahead the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 10, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, bár akkor nem viselkedett helyesen, nem bánta meg a Lewis Hamiltonnal történt 2017-es bakui incidenst, mert szerinte ezután kerültek közelebb egymáshoz. A Mercedes pilótája szerint a visszavonuló négyszeres világbajnokot láthatjuk még a mezőnyben, míg Fernaando Alonso nem hasonlítaná Vettel búcsúját a sajátjához.

Sebastian Vettel az utolsó F1-es hétvégéjére készül Abu-Dzabiban, hiszen a szezon végén visszavonul a Forma-1-től. A négyszeres világbajnok természetesen hivatalos volt az FIA csütörtöki sajtótájékoztatójára, ráadásul Lewis Hamilton és Fernando Alonso személyében az a két pilóta is jelen volt, akik a német versenyző legnagyobb riválisai voltak egy-egy időszakban.

A bakui incidens közelebb hozta egymáshoz Hamiltont és Vettelt

Éppen ezért fel lehetett idézni a közös emlékeiket, és Hamiltont is erre kérték. A Mercedes pilótájának egészen pontosan azt a kérdést tették fel, hogy mi jut eszébe, amikor a Vettellel vívott csatáira gondol. Ő azonnal felemlegette a 2017-es bakui esetet, persze ennyi év távlatából már mosolyogva: az akkori Azeri Nagydíjon Vettel előbbi hátulról ment neki a biztonsági autó mögött, majd miután a német versenyző azt gondolta, hogy riválisa szándékosan lassított le előtte, odament mellé, majd szándékosan nekiütközött oldalról.

Hamilton Vettel felé fordulva kijelentette, hogy „volt egy kis kellemetlenség”,

mire a „címzett” azonnal átvette a szót. Az Aston Martin versenyzője elsőre meglepőnek tűnő kijelentést tett, amikor elárulta, nem bánja, hogy mindez megtörtént.

„A bakui eset nem volt valami szép pillanat számomra, mert helytelenül cselekedtem – nyilatkozta. – Azonban úgy vélem, hogy onnantól kezdve... [Itt Hamilton átvette a szót, és kijelentette, hogy sokat javult a viszonyuk – a szerk.] Igen, sokat. Szóval nem akarom meg nem történtté tenni, ha érted, mire gondolok.”

Vettel a Beyond The Grid podcastban is kitért az incidensre, és ott is fordulópontként emlegette a kapcsolatuk szempontjából. Az 53-szoros futamgyőztes elmondta, hogy

utána megbeszélték a történteket, és ez az, ami közelebb hozta őket egymáshoz.

Mivel Vettel saját elmondása szerint visszavonul a sportágtól, nyilvánvalóan azzal a feltételezéssel kell élni, hogy a későbbiekben sem fogjuk őt látni F1-es hétvégén. Hamilton azonban meg van győződve arról, hogy ez nem így van.

Hamilton szerint Vettel vissza fog térni Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Csak ültem itt, és arra gondoltam, hogy a legtöbb pilóta visszatér, ahogyan ő is vissza fog – jelentette ki, majd Vettel felé fordult. – Valószínűleg vissza fogsz jönni, látjuk, hogy más versenyzők is visszatérnek. Szóval én itt ülök, és elfogadom, hogy ez lesz az utolsó versenyed, de vissza fogsz térni.

Az Alfa Romeót felvásárló Audi alighanem szívesen fogadná Vettelt, úgyhogy a német versenyzőt minden bizonnyal csak saját döntése akadályozhatja meg a visszatérésben. Ami a közelebbi jövőt illeti, a 35 éves pilóta nem tudja, hogy más sorozatban ki fogja-e próbálni magát.

„Az ember szerintem természetszerűleg más dolgokat is megnéz, nem tudom még a választ – fogalmazott. – Nagyon várom, hogy először semmi nem lesz, aztán meglátjuk, hogy ez mit tesz velem. Rengeteg más dolog is van a fejemben, más érdeklődési körök és ötletek a versenyzésen kívül. Nyilvánvalóan nagyon régóta csinálom ezt, és az életem középpontjában áll, úgyhogy nehéz lesz azt mondani, hogy nem fog hiányozni, de meglátjuk, hogy mennyire, és hogy utána elkezdek-e más után nézni. Valamiért szeretem a ralizást, de látom, hogy nagy kihívás, mert annyira más, mint amit a klasszikus pályaversenyzés során csinálunk.”

A sajtótájékoztató egy pontján Vettel rámutatott, hogy Alonso már átélte azt, amin most ő megy keresztül, hiszen az Alpine pilótája négy éve elköszönt a Forma-1-től. A kétszeres F1-es világbajnok szerint viszont nem összehasonlítható a két szituáció.

– hangsúlyozta a Vettel helyére igazoló Alonso. – Bizonyos szempontból mindig is a 2021-es [végül 2022-ben debütáló] szabályok voltak a fejemben, hogy ez egy lehetőség a visszatérésre. Akkoriban különböző kihívások jártak a fejemben, már nem a Forma-1-en gondolkodtam. Azonban szeretem az F1-et, és úgy éreztem, hogy 2021 az új szabályokkal esélyt jelenthet.”