Társoldalunk:

Vettel elmondta, szerinte ki a legjobb Forma 1-es pilóta - senki nem találná ki

2022.11.16. 17:25

A hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon visszavonuló német pilóta egy interjúban tért ki a pályafutása emlékezetes pillanataira, és megemlítette a legtehetségesebbnek gondolt riválisát, valamint azt, hogy mikor gondolt először a karrierje befejezésére.

A 2007 óta tartó Forma–1-es karrierjében Vettelnek a mostani lesz a 299. versenyhétvégéje és ez idő alatt rengeteg tehetséges riválissal találkozott, és többek között olyan csapattársakkal is meg kellett küzdenie, mint Charles Leclerc, Mark Webber vagy Daniel Ricciardo – mégsem közülük emelt ki valakit a legjobbnak a négyszeres világbajnok. Kimi Räikkönennel négy éven át – 2015 és 2018 között – küzdött együtt a Ferrari színeiben, és hiába végzett mind a négy idényben a finn előtt a pontversenyben, mégis a 2007-es világbajnokot tartja a legügyesebb riválisának.Úgy vélem, Kimi a legnagyobb természetes tehetség, akivel valaha is találkoztam, ami a nyers tempót illeti, mindenképpennyilatkozta Vettel. – Ráadásul ez nem csupán az F1-es autókban mutatkozik meg. Ha lenne egy olyan sorozat, ahol naponta kéne autót váltaniuk a pilótáknak, Kimi már 10 nap elteltével mindenki mást lekörözne, ugyanis neki nem telik időbe, hogy alkalmazkodjon bármilyen autó jellegzetességeihez. Ha valaki őt ülteti a volán mögé, ő azonnal tudni fogja, hogy mit kell tennie. Néha azt gondolhatnánk, hogy nem igazságos, amikor hozzá kell szokni egy új autóval a különböző pályákhoz vagy a körülményekhez, de ő csak beül és bumm."

Vettel ésRäikkönen négy éven át voltak csapattársak a FerrarinálForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Úgy gondolom, hogy vele volt a legjobb a kapcsolatom a csapattársaim közül, mert annyira egyenes volt – folytatta Vettel. – Sosem vitatkoztunk, még akkor sem, amikor éppen egymással ütköztünk össze: olyankor megbeszéltük a történteket és a végén talán még nevettünk is rajtuk. Semmi olyan nem történt, ami tönkretehette volna a kapcsolatunkat. Az első napomtól kezdve tiszteletteljes volt és a szemembe nézett, miközben másoknál azt éreztem, hogy miközben üdvözöltek engem, fejben egészen máshol jártak. Kimi kivételes ember."

Vettel beszámolt arról is az interjúban, hogy mikor vetődött fel benne először a visszavonulás gondolata, és mik vezettek odáig, hogy július végén hivatalosan be is jelentette, hogy befejezi a Forma–1-es karrierjét.

„Azt hiszem, nagy megkönnyebbülést éreztem, mert ez a döntés nagyon komoly volt, hiszen teljesen megváltoztatja az életemet – magyarázta Vettel. – Nagyon régóta ott volt a fejemben és noha eleinte próbáltam eltüntetni ezt a belső hangot, az egyre csak nőtt. Az elején ez zavart, de később megkönnyebbülést jelentett. Rengeteget beszélgettem róla a feleségemmel és önmagammal is. Azt hiszem, jobban tudom élvezni az autóban töltött időt, mióta döntöttem, mert eltűntek a kételkedő gondolatok.

Pályafutása utolsó F1-es versenyhétvégéjére készül Sebastian VettelForrás: AFP/Mauro Pimentel

„Az F1-ben eltöltött hosszú éveim során az életem jelentősen megváltozott: lett három gyerekem, akiket imádok és ők bizony egyre csak nőnek. Ezért is vetődött fel bennem néhány éve a visszavonulás gondolata. Amikor a Ferrariból az Aston Martinba igazoltam, akkor jelentek meg az első valódi gondolatok róla, és úgy voltam vele, hogy ez lesz az utolsó szerződésem és lassan ideje abbahagyni – folytatta a német pilóta. – Elég sok időbe telt, de elvégre ez egy nagyon nagy döntés volt. Boldog vagyok az elmúlt két év miatt is, a jövőt illetően pedig már számos forgatókönyv megfordult a fejemben – de csak az idő fogja eldönteni, hogy hogyan tovább, abban viszont biztos vagyok, hogy az élet nem áll meg és képes leszek követni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK