Vettel elmondta, szerinte ki a legjobb Forma 1-es pilóta - senki nem találná ki

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj 2022, szombat, Sebastian Vettel
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel arrives for the second practice session at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2022, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon visszavonuló német pilóta egy interjúban tért ki a pályafutása emlékezetes pillanataira, és megemlítette a legtehetségesebbnek gondolt riválisát, valamint azt, hogy mikor gondolt először a karrierje befejezésére.

A 2007 óta tartó Forma–1-es karrierjében Vettelnek a mostani lesz a 299. versenyhétvégéje és ez idő alatt rengeteg tehetséges riválissal találkozott, és többek között olyan csapattársakkal is meg kellett küzdenie, mint Charles Leclerc, Mark Webber vagy Daniel Ricciardo – mégsem közülük emelt ki valakit a legjobbnak a négyszeres világbajnok. Kimi Räikkönennel négy éven át – 2015 és 2018 között – küzdött együtt a Ferrari színeiben, és hiába végzett mind a négy idényben a finn előtt a pontversenyben, mégis a 2007-es világbajnokot tartja a legügyesebb riválisának.

nyilatkozta Vettel. – Ráadásul ez nem csupán az F1-es autókban mutatkozik meg. Ha lenne egy olyan sorozat, ahol naponta kéne autót váltaniuk a pilótáknak,

Ha valaki őt ülteti a volán mögé, ő azonnal tudni fogja, hogy mit kell tennie. Néha azt gondolhatnánk, hogy nem igazságos, amikor hozzá kell szokni egy új autóval a különböző pályákhoz vagy a körülményekhez, de ő csak beül és bumm."

Vettel ésRäikkönen négy éven át voltak csapattársak a Ferrarinál Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Úgy gondolom, hogy vele volt a legjobb a kapcsolatom a csapattársaim közül, mert annyira egyenes volt – folytatta Vettel. –

Semmi olyan nem történt, ami tönkretehette volna a kapcsolatunkat. Az első napomtól kezdve tiszteletteljes volt és a szemembe nézett, miközben másoknál azt éreztem, hogy miközben üdvözöltek engem, fejben egészen máshol jártak. Kimi kivételes ember."

Vettel beszámolt arról is az interjúban, hogy mikor vetődött fel benne először a visszavonulás gondolata, és mik vezettek odáig, hogy július végén hivatalosan be is jelentette, hogy befejezi a Forma–1-es karrierjét.

„Azt hiszem, nagy megkönnyebbülést éreztem, mert ez a döntés nagyon komoly volt, hiszen teljesen megváltoztatja az életemet – magyarázta Vettel. –

Az elején ez zavart, de később megkönnyebbülést jelentett. Rengeteget beszélgettem róla a feleségemmel és önmagammal is.

Pályafutása utolsó F1-es versenyhétvégéjére készül Sebastian Vettel Forrás: AFP/Mauro Pimentel

„Az F1-ben eltöltött hosszú éveim során az életem jelentősen megváltozott: lett három gyerekem, akiket imádok és ők bizony egyre csak nőnek. Ezért is vetődött fel bennem néhány éve a visszavonulás gondolata.

– folytatta a német pilóta. – Elég sok időbe telt, de elvégre ez egy nagyon nagy döntés volt. Boldog vagyok az elmúlt két év miatt is, a jövőt illetően pedig már számos forgatókönyv megfordult a fejemben – de csak az idő fogja eldönteni, hogy hogyan tovább, abban viszont biztos vagyok, hogy az élet nem áll meg és képes leszek követni."