Társoldalunk:

Alonsónak elege van a vele ütköző csapattársából, akinek kigyulladt az autója

2022.11.13. 06:44

Fernando Alonso egyértelműsítette, hogy már nagyon várja az idei szezon végét, miután a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamán ütközött csapattársával, Esteban Oconnal, és visszaesett a mezőny végére. Az eset miatt a kétszeres F1-es világbajnokot büntették, ám a francia pilóta is pórul járt, és a leintés után ki is gyulladt az autója.

Több csapatnál is zajlott házon belüli csata a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamán, ám egyértelműen az Alpine bukta a legtöbbet a pilóták kakaskodása miatt. Fernando Alonsónak és Esteban Oconnak nem ez az első konfliktusa a szezonban, de ezúttal nem sikerült elkerülniük az ütközést.

Többször is összeért a két Alpine

Már a rajt utáni első kanyarok sem voltak simák, és kétszer is összeérhettek volna. Előbb a 3-as kanyarban választották el csupán milliméterek a két autót, majd a 4-esben Ocon kiszorította Alonsót. Itt már összeértek, és csak a kétszeres F1-es világbajnok reflexeinek, valamint a szerencsének köszönhető, hogy nem vágódott bele a másik Alpine-ba és nem repült el a másik irányba.

A célegyenes felé menet Alonso továbbra is támadott, és itt már nem úszták meg komoly probléma nélkül. A 41 éves versenyző a bal első szárnyával eltalálta csapattársa autóját, aminek következtében letörött egy darab belőle. Ez annyira lelassította őt hogy be kellett mennie a bokszba, így aztán visszaesett a mezőny végére, és óriási hátrányt kellett ledolgoznia.

A sportfelügyelők végül Alonsót látták hibásnak, és 5 másodperccel szankcionálták, valamint 2 büntetőponttal sújtották őt. Mindez azt jelenti, hogy bár egészen a tizenötödik helyig zárkózott fel, közvetlenül Ocon mögé, a tizennyolcadik pozícióba esett vissza. Alonso először próbált diplomatikusan nyilatkozni, és inkább arról beszélt, hogy mennyire elégedett az autóval.

„Nyilvánvalóan messze van az ideálistól, amikor a sprintfutam első körében összeérünk, mivel túl rövid ahhoz, hogy biztonsági autó nélkül vissza lehessen zárkózni – nyilatkozta a Sky Sportsnak még jóval azelőtt, hogy megkapta a büntetést. –Ami a pozitívumot illeti, az autó remek tempót produkált, közel volt az élmenőkéhez. Tudtunk néhány pozíciót javítani, és vasárnap a tizenötödik helyről rajtolunk. Ha tartjuk ezt a tempót, akkor még mindig szerezhetünk pontokat.”

A következő riporteri kérdésre azonban már egyértelműsítette, hogy valójában mit gondol az egész esetről, illetve csapattársáról. Szavaiból világosan kiderült, hogy nagyon várja az idény végét, illetve az Aston Martinhoz történő átigazolást. Hozzátette, hogy Ocon már korábbi csapattársának is okozott fejfájást, és Brazíliában is volt egy emlékezetes incidense, amelynek ő volt az okozója.

Alonsónak elege van Oconból, és már nagyon várja a végét - galériaForrás: AFP/Mauro Pimentel

„Nem igazán – válaszolta Alonso arra a kérdésre, hogy beszéltek-e egymással a leintés óta. – Nincs is rá szükség, mert [ezt leszámítva] már csak egy verseny van hátra, és végre vége. Dzsiddában is nagyon közel voltunk az ütközéshez, Budapesten szintén, most pedig itt. Ez van, néha nagy a versengés a csapaton belül. Ez akkor is megtörtént, amikor [Sergio] Pérez [volt a csapattársa], valamint itt, amikor visszavette a körét [Max] Verstappennel szemben. Egy futam maradt.”

Ocon még az első ütközés miatt szintén nagyon lelassult, és csupán a tizennyolcadik helyen látta meg a kockás zászlót, ami persze eggyel jobb lett Alonso büntetése után. Az ütközés mellett vélhetően más szempontból sem volt tökéletes az autó, ami a leintés után derült ki: a közvetítésben már nem látszott, de a nézőtérről videóra vették, hogy a francia versenyző Alpine-ja kigyullad.

A leintés után kigyulladt Ocon autója

„A csapat szempontjából igazán sajnálatos, ami történt, mert jól álltunk, de most hátul vagyunk – kezdte. – Rengeteg munka vár ránk vasárnapig, fontos, hogy együtt dolgozzunk, és visszatérjünk. Már ezerszer megtettük az elmúlt két évben.”

Ocon aztán kitért az első összeérésre is, és mondandójából érezhető, hogy a legkevésbé sem tartja magát felelősnek az esetért. „Próbáltam támadni a McLarent, és megválasztottam az ívet a négyes kanyarba menet, Fernando pedig a semmiből bukkant fel kívül – magyarázta. – Innentől kezdve lényegében vége volt a versenyemnek.”

Oconnak aztán elmondták, hogy Alonso meglehetősen dühös lett. Az erre adott válasz vélheően szintén nem nyerte el csapattársa tetszését, amennyiben eljutott hozzá. „Én elég nyugodt vagyok – szögezte le. – Ha ő nem az, akkor majd az lesz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK