Ez a terve a futamra az első sorból induló Mercedeseknek

Forma-1, George Russell, Mercedes, ünneplés, Sao Pauló-i Nagydíj 2022, szombat
Mercedes' British driver George Russell (L) celebrates with his team after winning the sprint qualifying to obtain the pole position at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2022, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Vágólapra másolva!
George Russell életében először állhatott fel a dobogó tetejére a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutama után, miután a harmadik helyről rajtolva, hibátlan versenyt teljesítve megnyerte azt. Mögötte a vasárnapi futamra rajtbüntetést kapó Carlos Sainz zárt, akit a hajrában nem tudott megelőzni Lewis Hamilton.

Azután, hogy nem teljesített túl fényesen a Mercedes a brazíliai hétvége nyitónapján, a szombati sprinten a többieknél is kevésbé kopó gumikon tökéletes versenyt teljesített a pilótapáros, így holnap – Carlos Sainz motorcsere miatti büntetésének is köszönhetően – az első sorból rajtolhat George Russell és Lewis Hamilton.

Russell a Hungaroring után másodszor rajtolhat az élről egy F1-es futamon Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Hihetetlenül jó volt, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsak leszünk! Kifizetődött az utóbbi időszak kemény munkája, ez látszódott a tempónkon – mondta Russell. – Nagyon jó döntés volt, hogy a lágy abroncsokon rajtoltunk, de még így is

Őrületes, hogy az első sorból indulhatunk vasárnap, izgalmas lesz, de Max biztosan nagyon gyors lesz. Egy jó stratégiával azonban a győzelem lehet az egyértelmű cél."

Sainznak az ötödik helyről kellett felkapaszkodnia a sprintfutamon, ám Lando Norris korai megelőzése után Kevin Magnussen mellett is könnyedén elment, majd a közepes gumikat választó Max Verstappen sem jelentett számára akadályt – noha összeért a hollanddal. Az utolsó körökben még maga mögött kellett tartania Hamiltont, ám ez sikerült a spanyolnak, így hét ponttal és egy vasárnapi hetedik rajtkockával gazdagodott.

„Jobban koptak a gumijaink, mint a Mercedeseken, de talán jobban is nyomtam hozzájuk képest. A rajt után szerencsére hamar feljebb zárkóztam, utána pedig jót csatáztam Maxszal. Eléggé a határon voltunk mindketten és

– nyilatkozta Sainz. – A büntetés miatt minél előrébb akartam végezni és elégedett is vagyok az elért eredménnyel. A tempónk nem volt rossz, de a Mercedesé sajnos még jobbnak bizonyult, így megérdemelten nyertek.

A héten Brazília díszpolgárává váló Lewis Hamilton a nyolcadik pozícióból rajtolt és onnan verekedte át magát a tavalyihoz hasonló módon a mezőnyön. A hétszeres világbajnok érezhetően gyorsabb volt mindenkinél, aki mellett végül elment, az utolsó körökben pedig Verstappent is megelőzte, így holnap a második helyről indulhat.

Hamilton Sainz mellett már nem tudott elmenni Forrás: AFP/Mauro Pimentel

„Nagyon nehéz napunk volt pénteken, úgyhogy igazán örülök, hogy ilyen szép számú szurkolótábor előtt ennyire jól tudtunk teljesíteni, ezt minden csapattagnak megköszönhetem – mondta Hamilton. –

Jó időben reménykedem és ha a gumikopás is a maihoz hasonló lesz, akkor egyértelműen jó csata lesz és a győzelem lehet a cél, ami fantasztikus lenne ez előtt a közönség előtt."