Vágólapra másolva!
Csütörtökön még betegség miatt a szállodai szobájának foglya volt, pénteken azonban saját magát is meglepve ért el kiváló eredményt Lando Norris. A McLaren brit pilótája negyedik helyen kvalifikálta magát a Sao Pauló-i Nagydíj sprintfutamára, amivel ismét jelentősen a megfelelő tempót hiányoló csapattársa előtt rajtolhat.

A brazíliai versenyhétvége médianapján nem jelent meg Lando Norris, akiről utólag kiderült, hogy ételmérgezés gyanújával a hotelszobájában maradt. A brit gyengének és betegnek érezte magát, és

az a hír járta a paddockban, hogy Nyck de Vries fog beugrani a vasárnap a 23. születésnapját ünneplő pilóta helyére.

Végül azonban péntekre jobban érezte magát Norris, így vállalta az indulást. Az első edzésen nem tűnt ígéretes a McLaren tempója, hiszen a száraz pályán a 15. és a 20. időt autózta a két versenyző – igaz, az Alpine mellett egyedüliként nem tesztelték a lágy abroncsokat a gyakorlás során. A javarészt vizes aszfalton megrendezett időmérőn azonban kiválóan szerepelt a brit, hiszen

a Q1-et megnyerte, a Q2-ből szintén magabiztosan jutott tovább, majd az utolsó, mindenkinek egyetlen gyors körből álló szakaszban a negyedik leggyorsabb kört teljesítette.

Norris kiváló pénteki eredményéből kiindulva akár egy dobogóban is reménykedhet a McLaren a sprintfutamon Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Jobban érzem magam, mint korábban, és ennek leginkább az elért eredmény az oka. Még mindig elég betegnek érzem magam, ami valószínáleg a hangomon is érződik, de azért már jobb a közérzetem.

Szerencsére azonban autóba ülhettem, és sikerült jó köröket teljesítenem, aminek nagyon örülök. Tökéletes munkát végzett a csapat és szerintem én is, nem hiszem, hogy sokkal jobbak lehettünk volna annál, amit elértünk: a Q1-ben elsők, a Q2-ben egy ideig másodikak voltunk, a végén pedig a negyedik hely jött össze" – értékelte az elmúlt órákat Norris az időmérő után.

„Az egyedüli apró hiba talán az volt, hogy

ám az, hogy így is a negyedik pozícióban végeztünk, nagyon boldoggá tesz – folytatta a McLaren brit pilótája. – A körülmények is segítettek, de a sprinten és főleg a futamon várhatóan kiegyenlítődnek majd a dolgok, és a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes is fel fog zárkózni.

Norris csapattársának, a Mexikóvárosi Nagydíj legjobb versenyzőjének titulált Daniel Ricciardónak már nem alakult ilyen jól a pénteki nap. Az FP1-en utolsóként zárt, majd a jóval nagyobb jelentőséggel bíró időmérőn éppen bekerült a Q2-be, ahol esélye nem volt a továbbjutásra, így a 14. rajtkockát szerezte meg a sprintfutamra.
„Őszintén szólva nagyon szórakoztató volt, de nem volt megfelelő a tempónk a slickeken. Trükkös időmérő volt trükkös körülmények között, mert mindig szükség volt egy második gyors kört is teljesíteni egy jobb időeredményért – mondta Ricciardo. –

Mindenesetre megpróbálunk majd felzárkózni, és most jó, hogy van a sprintfutam is, mert így két esélyünk van rá."