Azonnali szabályváltozással úszná meg az eltiltást a veszélyeztetett pilóta

Forma-1, Pierre Gasly, Alpha Tauri, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, szombat
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 29: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT03 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 29, 2022 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images )
Vágólapra másolva!
Az eltiltás szélén álló Pierre Gasly szerint kényes és kínos helyzetbe került. A francia pilóta minél hamarabb módosítana a szabályokon, hogy véletlenül se kerüljön kellemetlen szituációba új csapatánál.

Pierre Gasly immáron 10 büntetőpontnál jár, így csupán 2 egységnyire van attól, hogy egy futamra eltiltsák. Ezzel ő lenne az első az F1-es pilóták közül, aki áldozatául esik ennek a szabálynak a rendszer 2014-es bevezetése óta.

Gasly veszélyesen közel került az eltiltáshoz Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Nehéz helyzetét tetézi, hogy legközelebbi büntetőpontja 2023 májusában évül el, addig pedig még kilenc versenyt rendeznek. Mindez azt jelenti, hogy ebben az időszakban mindössze apró szabálytalanságot követhet el, és azt is csak egyszer.

– nyilatkozta az érintett a Sao Pauló-i Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. – Bizonyos szempontból elég kínos is, hogy olyan szituációba kerülök, hogy a mögöttem hagyott szezon után eltilthatnak egy futamról. Nem igazán érzem úgy, hogy az elmúlt tizenkét hónapban különösebben veszélyes lettem volna. Ez mindenképpen kemény büntetés lenne, és sok megbeszélést folytattunk az FIA-val, hogy megpróbáljunk megoldást találni.”

Sokakban bizonyára felmerül, hogy Gaslynak érdemes lenne a most következő hétvégén összeszednie az eltiltáshoz szükséges 2 pontot, mert így a szezonzárót ugyan ki kellene hagynia, de jövőre teljesen tiszta lappal indulhatna az Alpine-nál. A francia versenyző szavai alapján nem készül ilyesmire, ugyanakkor azt is szeretné elkerülni, hogy új csapatánál Damoklész kardjaként lebegne a feje felett a súlyos büntetés lehetősége.

„Szeretném a lehető legjobban befejezni a szezont az Alpha Taurival, és az összes 2023-as futamot teljesíteni akarom, hogy a lehető legnagyobb esélyem legyen a jó szereplésre az Alpine-nal. Sok minden forog kockán, mert senki nem tudja, mi fog történni 2023-ban. Lehet, hogy egy csodálatos autóban fogok kikötni, és a bajnoki címért harcolok. [Ebben az esetben] nem kockáztathatom meg, hogy eltiltsanak egy futamról, és elveszítsem minden reményemet a bajnokságra.

Gasly a legkülönfélébb kihágásokkal szedte össze a 10 büntetőpontot: okozott balesetet (4), átlépte a pályahatárokat (1), túl gyorsan hajtott piros zászló alatt (2), leszorította ellenfelét a pályáról (1), valamint a megengedettnél jobban leszakadt az előtte lévőtől a biztonsági autó alatt (1). A 26 éves versenyző a lehető leghamarabb módosítana a regulákon, mivel az előbb említett szabálysértések közül nem mindegyik jelent veszélyes vezetést.

Gasly túl szigorúnak tartja a jelenlegi szabályokat Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Elég sokat tárgyaltam az FIA-val, hogy megpróbáljunk megoldásokat találni, mert a jelenlegi előírások meglehetősen szigorúak a pilótákkal szemben – magyarázta. – Elég kemény büntetések vannak érvényben, még úgy is, hogy [a szabálytalanságnak] nincs mindig köze a veszélyes vezetéshez. A büntetések pedig jelentősen befolyásolják a csapatot, illetve az egyéni bajnokságot. Remélem, még több beszélgetést fogunk folytatni, és találunk megoldást ezen a hétvégén, hogy ne kerüljek olyan ostoba helyzetbe, melynek következtében eltiltanak egy versenyről, ez borzalmas lenne számomra. Miközben felnőttem, nem ilyennek láttam [az F1-et], és nem hiszem, hogy ez a helyes megközelítés. Nem mehetek neki úgy a következő évnek, hogy csak két pontra vagyok [az eltiltástól], és ez a veszély ott lebeg a fejem felett.”