Mérnöke felbosszantotta Hamiltont, innen ered a jól ismert üzenet

Forma-1, USA Nagydíj, Lewis Hamilton, Peter Bonnington, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton speaks with a member of his team during the Formula One United States Grand Prix at the Circuit of The Americas in Austin, Texas, on October 24, 2021. (Photo by Darron Cummings / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, honnan ered a „hammer time” kifejezés, amelyet mérnöke akkor szokott használni, amikor igazán a gázra kell lépni. A brit pilóta szerint rengeteget köszönhet Peter Bonningtonnak.

Lewis Hamilton lassan tizedik évét zárja le a Mercedesnél, és ezen idő alatt végig ugyanaz az ember volt a versenymérnöke. Ő pedig nem más, mint Peter Bonnington, azaz „Bono”, akivel az F1 történetének legsikeresebb ilyen jellegű kapcsolatát alakították ki, és egy kifejezést is bevezettek a köztudatba.

Peter Bonnington és Lewis Hamilton Forrás: AFP/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved./Darron Cummings

Ez pedig nem más, mint a „hammer time”, ami szó szerinti fordításban nagyjából annyit tesz, hogy „itt az idő a kalapácsra”. Ezt általában a futamokon hallhatjuk, amikor Hamiltonnak igazán oda kell lépnie a gázra. Ez egyrészt MC Hammer 1990-es, U Can’t Touch This című számában előforduló kifejezés, másrészt a hétszeres világbajnok esetében azért is megállja a helyét, mert az első három betű megegyezik a neve rövidítésével. A brit pilóta elárulta, hogyan született meg a szóhasználat köztük.

nyilatkozta. – Volt egy pont, amikor [Bonnington] azt mondta, hogy »most már itt az ideje nyomni«, amivel felbosszantott, mert úgy voltam vele, hogy »haver, én már nyomom«. Mondtam, hogy ha azt akarja jelezni, hogy most van itt az ideje mindent beleadnom, akkor csak annyit mondjon, hogy »hammer time«. Ez része a fejlődésünknek.”

Ez persze csak egy része a háttérnek, hiszen pár éve Bonnington is elmesélte a kifejezés eredetét. A brit mérnök elmondta, mindez abból az időszakból származik, amikor korlátozták a rádiózást, ezért ki kellett találniuk egy nyelvezetet, amelyből Hamilton pontosan tudja, hogy mit kell csinálnia, mégsem szegik meg a szabályt. Bonnington annyiban ellentmondott pilótája mostani kijelentésének, hogy a jelenlegi szófordulatot ő találta ki, mert szerinte Hamilton hasonló ötlete nem hangzott olyan jól.

Akármi is legyen az igazság, a páros hihetetlen sikereket ért el együtt: Hamilton összesen hat világbajnokságot nyert jelenlegi mérnökének közreműködésével. Természetesen a 37 éves versenyző is tisztában van azzal, mennyit köszönhet Bonningtonnak.

– jelentette ki. – Szerintem miénk az egyik, ha nem a leghosszabb pilóta-mérnök partnerség valaha. Hatalmas mértékben hozzájárult a sikereimhez.”

A kifejezés már a szurkolók körében is jól ismert Forrás: AFP/Ben Stansall

Hamilton hozzátette, Bonningtonra nemcsak a pályán, hanem azon kívül is mindig lehet számítani, egy testvérhez hasonlította a szakembert. A hétszeres világbajnok elmondása szerint mérnöke még a legnehezebb napokban is segíteni tud neki.

„Ő talán azon kevés emberek egyike, akik igazán támogatni tudnak, a jó és a rossz időkben is – folytatta. – Nem hiszem, hogy sokan képesek lennének rá, hogy ennyire nyugodtak maradjanak egy futamon, és így tudjanak irányítani és segíteni engem egy verseny során.”