A Red Bull is rászánja magát egy hatalmas beruházásra

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, vasárnap, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen makes a pit stop during the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 30, 2022. (Photo by CARLOS PEREZ GALLARDO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elhunyt márkaalapító, Dietrich Mateschitz még jóváhagyott egy fontos döntést: a Red Bull két év múlva egy új szélcsatornába költözik a jelenlegiből.

A Red Bull nemrég elhunyt alapítója, Dietrich Mateschitz az egyik utolsó intézkedéseként jóváhagyta egy új szélcsatorna építését a Forma-1-es csapat számára. Ezt Christian Horner árulta el a The Race-nek, és a beruházás két év alatt fog megvalósulni.

„A szélcsatornára vonatkozó szabályok bevezetése óta tudjuk, hogy a miénk nem elég hatékony. Ez megköti a kezünket és szükségünk van egy jelentős beruházásra" – mondta a csapatfőnök.

Erősít a Red Bull a szélcsatornával Forrás: AFP/Carlos Perez Gallardo

A csapat a hajdani Arrows istálló által létrehozott szélcsatornát használja a kezdetek óta, amelynek eredeti verziója ráadásul 1946-ban kezdett üzemelni a légiiparban. Azt már tudtuk, hogy a jelenleg használt berendezés azért nem optimális, mert lassan éri el a maximális áramlás sebességet, márpedig ez visszaüt a létesítmény működtetési idejének korlátozása mellett. A The Race hozzátette, a levegő hőmérsékletének irányítása sem megfelelő, és ezen nem lehet változtatni a turbinát körbevevő épület kora és mérete miatt.

Bár az energiafaló szélcsatornák használatát 2030-tól be szeretné tiltani a sportág vezetése, ebben az évtizedben a McLaren és az Aston Martin is készít egy vadonatúj egységet.

A Red Bullnak azért lesz különösen fontos a hatékonyság a létesítményben, mert a 2021-es költségvetési keret túllépéséért kiszabott büntetésben még tovább csökkentették a használati időt számukra, miután a konstruktőri bajnokság megnyerése automatikusan a legszűkebb keretet biztosítja számukra a mezőnyben.