Felháborodott a megbüntetett Red Bull főnöke, aggasztó jelenségről beszélt

Forma-1, Christian Horner, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, péntek
Oracle Red Bull Racing's Team Chief, British Christian Horner, speaks during a press conference at the Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City on October 27, 2022, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner vizsgálatot követel, miután már a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén kiszivárgott, hogy a Red Bull túllépte a tavalyi költségvetési plafont. A bikások csapatfőnöke szerint mindez aggasztó, és hozzátette, bizonyos riválisokkal ellentétben ők nem tartoznak bocsánatkéréssel.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FIA pénzbüntetéssel és a szélcsatornás, valamint a CFD-szimulációs tesztelési idő megvonásával sújtotta a Red Bullt, amely tavaly átlépte a költségvetési plafont. Ezzel elméletileg pont került az ügy végére, de Christian Horner, a bikások csapatfőnöke azt követeli, hogy egy másik szálat is göngyölítsenek fel.

Horner vizsgálatot követel a szivárogtatással kapcsolatban Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Az FIA vizsgálatának eredménye a Japán Nagydíj után vált hivatalossá, ám az F1-es sajtó már a szingapúri hétvégén ezzel az üggyel foglalkozott. Ennek tudatában alighanem szivárogtatás történt, és a brit szakember szerint mindenképpen utána kellene járni, hogy ez miként eshetett meg.

nyilatkozta. – Nyilvánvaló, hogy a szivárogtatás bármilyen formája rendkívül aggasztó. Ez olyasmi, aminek elvárjuk, hogy utánajárjanak.”

Horner tetszését az ellenfelek viselkedése sem nyerte el. A Mercedes és a Ferrari vezetése lényegében ütötte-vágta a Red Bullt, amióta kirobbant a botrány, míg Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója egyenesen csalást emlegetett egy szintén kiszivárgott levélben. A büntetés bejelentését követő sajtótájékoztatón

a 48 éves szakember kijelentette, „a Red Bullnak bocsánatkérés jár néhány riválistól bizonyos állítások miatt”.

Ami a bikások oldalát illeti, Horner leszögezte, hogy „nem fogunk elnézést kérni azért, ahogyan teljesítettünk és ahogyan viselkedtünk”. A bikás istálló első embere hangsúlyozta, hogy semmiféle szándékosságról nem volt szó, amiért ilyen módon kellene felelősséget vállalniuk.

A Red Bullnál nem hajlandóak bocsánatot kérni a teljesítményükért Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

„Lehetséges, hogy voltak hibák a beadványunkban, ebben utólagosan mindenki lehet tökéletes látásmóddal rendelkező szakember – fogalmazott. – Azonban nem volt szándékosság, nem volt semmi tisztességtelenség és egészen biztosan nem volt szó csalásról, amit bizonyos körökben állítottak. Szóval nem érzem úgy, hogy bocsánatot kellene kérnünk. Úgy gondolom, hogy vannak tanulságok, amelyeket levontunk. Mindenki tanulhat ebből. A nyilvánosság előtt kaptuk az ütéseket, más csapatok által megfogalmazott vádak miatt. A versenyzőinket kifütyülték a pályákon, és a vádak nagy kárt okoztak a hírnevünkben. Eljött az ideje, hogy véget vessünk ennek.”