Vágólapra másolva!
Toto Wolff úgy véli, a Mercedes nyolc-tíz hónap hátrányban van a Red Bull mögött a Forma-1-es fejlesztések terén. Legalább is a 2022-es problémás szezonjuk elemzése erre enged következtetni.

A Mercedes W13-as konstrukciója sikertelennek bizonyult az idei szezonban, az autót eleinte az egyensúlyból való kibillenése sújtotta, így tapadás helyett folyamatosan tolta el a versenygép magát az aszfalttól. Miután ezt sikerült megoldani, következett a mechanikus pattogás. A nagy légellenállás miatt pedig ez nem javult, lassúak voltak a nagy sebességű pályákon is.

A Mercedes az egész szezonban küzködött, hogy versenyképessé tegyék az autójukat Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masanori Inagaki

Ezek vezettek ahhoz, hogy

a Mercedes 2022-ben még nem nyert futamot, és letaszították a konstruktőri bajnokság trónjáról, amelyet 2014 óta szilárdan tartottak.

Wolff úgy véli, hogy csapata a következő szezonban is nehéz küzdelem előtt áll, miután az idei év nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta diagnosztizálni, majd megoldani a W13-as problémáit.

Wolff a Mercedes lemaradásáról
Wolff korábban elárulta, hogy a Mercedes 2022-es lemaradásának oka egyetlen, 2021 októberében hozott döntés volt - ami vélhetően a padlólemez kialakításával függ össze -, és úgy véli, hogy bár a Red Bull fölényben van, a Mercedes visszatérhet az élre.

- mondta Wolff a médiának.

Toto Wolff egész évben a kérdések kereszttüzében volt, hogy mi történt a Mercedes tempójával, és hol ment félre a 2022-es autó tervezése Forrás: Daimler AG/Mercedes-Benz Group AG/Sebastian Kawka

A Ferrarival való küzdelemről
Annak ellenére, hogy 2022-ben nem nyertek futamot, a Mercedes operatív és taktikai szempontból is erős maradt, mindössze két kieséssel az év során.
Mindkettő első körös sérülésből adódott: George Russell Nagy-Britanniában, Lewis Hamilton pedig Belgiumban esett ki egy ütközés után.

Charles Leclerc az első néhány futamon uralta a mezőnyt, ez az előny azonban hamar elfogyott, ahogy a Red Bull fejlesztéseket eszközölt Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Ez azt jelenti, hogy két fordulóval a szezon vége előtt - plusz egy brazíliai sprintverseny - a Mercedes 40 ponttal van lemaradva a Ferrari mögött a konstruktőri bajnokságban.
Wolff úgy véli, a konstruktőri második helyezés "vigasz" lenne számukra.

- válaszolta, amikor arról kérdezték, hogy a bajnokságban a második helyen végezhetnének.

Forrás